Eindhoven,
09
oktober
2019
|
15:01
Europe/Amsterdam

Toch geen wet voor hbo-verpleegkundigen

Er komt voorlopig geen wet die het verschil tussen hbo- en mbo-opgeleide verpleegkundigen afbakent. Minister Bruins heeft het wetsvoorstel BIG II van tafel gehaald. Niettemin wil een groot aantal ziekenhuizen, waaronder alle academische ziekenhuizen, de kern van het wetsvoorstel wel gaan uitvoeren. 

Concreet betekent dit dat de zogenaamde functie van regieverpleegkundige in het leven wordt geroepen. Dat is een functie waarvoor dan een hbo-diploma verplicht is. Mbo'ers en verpleegkundigen met een ouder hbo-diploma moeten extra scholing volgen om op deze baan, waaraan ook een hoger salaris is verbonden. te kunnen solliciteren. 

De baan kan overigens ook een andere naam krijgen. Zo werkt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven al sinds 2003 met de functie senior verpleegkundige.

“Dat is een functie met een hbo-profiel”, zei Paul Jaegers, projectmanager Human Resources development van het Catharina Ziekenhuis, een artikel dat Bron afgelopen week publiceerde over deze problematiek. “Mbo’ers en hbo’ers hebben verschillende competenties als ze van school komen. Daarom is het goed vanaf het begin hierin een onderscheid te maken.”


Verzet
Niettemin stuitte het wetsontwerp van minister Bruins eerder op groot verzet onder verpleegkundigen en een aantal van hen dreigde de zorg te verlaten. Dat baarde de minister al zorgen en leidde er ook al toe dat het bestuur van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen op moest stappen. 

Onder studenten lijkt de hele discussie veel minder te spelen, zo stelde in datzelfde Bron-artikel Karen Cox, directeur van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. Volgens haar zijn studenten Verpleegkunde "niet bezig zijn met Big II".

Tegelijkertijd waarschuwde zij: "Als hbo’ers in de praktijk niet worden uitgedaagd, hebben we straks een probleem. Afgestudeerden moeten niet na drie, vier jaar zeggen: dit wil ik niet, ik wil een baan met meer uitdaging." 

Onderzoek
D
e Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is overigens afgelopen week een vierjarig onderzoek begonnen naar de gevolgen die functiedifferentiatie in de praktijk gaat hebben. Tot dat onderzoek was al besloten vóór de hele discussie over het wetsontwerp BIG II losbarstte. [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.