Eindhoven,
09
juli
2019
|
14:26
Europe/Amsterdam

Studietoelage gehandicapten gelijkgetrokken

Gunstig voor Fontys-studenten

De individuele studietoeslag voor gehandicapte studenten wordt landelijk vastgesteld op 300 euro per maand. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Dat is gunstig voor veel Fontys-studenten die recht hebben op de toelage.

Het Kabinet gaat gemeenten dwingen om deze bijzondere regeling voor studenten met een beperking uniform uit te voeren. Dat betekent bijvoorbeeld dat de (forse) onderlinge verschillen in de hoogte van de toeslag verdwijnen.

Ook wil de staatssecretaris dat gemeenten de inkomensaanvulling − bedoeld voor studenten die gezien hun beperking niet altijd in staat zijn om bijbaantjes te doen – vaker gaan verstrekken. Eerder pleitte onder meer de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) al voor een andere aanpak.

Vaker verstrekken
Momenteel maakt het voor de aanvrager nogal uit waar hij woonachtig is. Zo bedraagt de toelage in Fontys-steden als Eindhoven en Tilburg ongeveer honderd euro per maand, en kan een student in Amsterdam aanspraak maken op maximaal 354 euro.

Een ander pijnpunt van de regeling is dat de doelgroep slecht op de hoogte is van het bestaan van deze toeslag. Volgens LSVb doet slechts zo’n 7 procent van de rechthebbenden daadwerkelijk een aanvraag. Het stroomlijnen van de regels moet er ook toe leiden dat gemeenten de toelage vaker gaan verstrekken.

Fors op vooruit
De uniforme regeling moet volgens de staatssecretaris uiterlijk in 2021 van start gaan. Overigens: of een student ervoor in aanmerking komt is in alle gevallen afhankelijk van leeftijd, andere inkomsten en eigen vermogen.

Zeker is dat de meeste rechthebbenden er straks fors op vooruit gaan. Het gemiddelde uitgekeerde maandbedrag ligt nu op 110 euro. Dat wordt straks dus standaard 300 euro. [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.