Den Haag,
03
juni
2021
|
20:07
Europe/Amsterdam

Studenten schreeuwen zich schor voor schuldenvrij studeren

Zo’n 2.000 studenten demonstreerden vandaag op het Malieveld in Den Haag. Ze eisen afschaffing van het leenstelsel en compensatie voor pechstudenten. Het ging er gemoedelijk en coronaproof aan toe, maar de VVD moest het zwaar ontgelden.

“Schulden zo hoog als een toren? Studenten laat je horen!” Het gejuich van honderden stakende studenten is zelfs diep in de parkeergarage onder het Malieveld al luid en duidelijk te horen. En er zijn ook andere leuzen, zoals: “Wat willen wij? Schuldenvrij!”. Of het iets minder ritmische: “Schuldengeneratie? Wij eisen compensatie!”

Onder het motto #nietmijnschuld voeren de Landelijke Studentenvakbond en vakbond FNV Young & United al bijna twee jaar campagne tegen het leenstelsel. Vanmiddag kwamen ze met honderden medestanders samen op het Malieveld in Den Haag voor een grote landelijke ‘studentenstaking’.

Dranghekken
De sfeer doet aanvankelijk denken aan een festival. De zon schijnt, mensen smeren zich in met zonnebrand, er is een groot podium en er zijn dranghekken. Studenten met felgekleurde hesjes aan delen lunchpakketjes uit en zorgen dat iedereen netjes afstand houdt.

Maar de boodschap is serieus: de studentstakers eisen de mogelijkheid om schuldenvrij te studeren en volledige compensatie voor de ‘pechstudenten’ die de basisbeurs zijn misgelopen. “Vandaag laten we niets aan het toeval over”, roept LSVb-voorzitter Lyle Muns vanaf het podium. “Niet mijn schuld”, juichen de studenten terug.

Aan het begin van de bijeenkomst hebben zo’n 1.200 studenten zich verzameld. Maar er is een grote treinstoring, laat de organisatie vanaf het podium weten, dus er komen nog meer mensen bij. Later op de dag telt de politie 2.000 aanwezigen. De studenten wapperen met vlaggen en houden borden omhoog met teksten als ‘Ik wil later een hypotheek’. En natuurlijk schreeuwen ze zich schor: “Niet mijn schuld”, klinkt er telkens weer.

Luid boegeroep
Meerdere Tweede Kamerleden hebben een paar minuten vrij gemaakt in hun agenda om – kort – de menigte toe te spreken. De nieuwe PvdA-onderwijswoordvoerder Habtamu de Hoop – 23 jaar oud, en zelf student – trekt veel applaus. “Ik luister niet alleen naar jullie, ik bén een van jullie”, roept hij. Ook Lilian Marijnissen (SP) doet het goed, vooral wanneer ze zegt dat haar partij de generatie pechstudenten volledig wil compenseren.

Wie het zwaarder heeft op het podium, is de (eveneens nieuwe) onderwijswoordvoerder van de VVD, Hatte van der Woude, die met luid boegeroep onthaald wordt. Haar partij is de enige die nog achter het leenstelsel staat.

Het wordt er niet beter op wanneer Van der Woude wordt gevraagd of ze schrikt van de gemiddelde studieschuld en reageert met: “Ik schrik ervan dat studenten zoveel zijn gaan lenen…”Verder komt ze niet met haar antwoord. Het gejoel vanuit het publiek is te luid. SP-Kamerlid Marijnissen ruikt bloed. “Zie je wel jongens”, roept ze naar de menigte, “jullie hadden gewoon niet zoveel moeten lénen, het is wel jullie schuld.”

Blij met opkomst
LSVb-voorzitter Muns is ontzettend blij met de opkomst. “We hadden een treinstoring én het is coronatijd”, zegt hij. “Toch staan hier duizenden mensen: dat laat zien hoe belangrijk goede studiefinanciering en goed onderwijs zijn.” [Hoger Onderwijs Persbureau]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.