Eindhoven,
31
mei
2021
|
17:02
Europe/Amsterdam

Honderden stakende studenten verwacht op Malieveld

'Wij willen schuldenvrij studeren', is de boodschap van honderden studenten die donderdag in Den Haag gaan demonstreren met de vakbonden LSVb en FNV Young & United. Maar niet iedereen steunt de studentenstaking. 

Het gaat uitstekend met de voorbereidingen, zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Er zijn nu al zo’n negenhonderd aanmeldingen voor de demonstratie in Den Haag 'en die stromen nog binnen'.

Er rijden bussen vanuit Amsterdam en Groningen, en misschien uit nog een paar andere steden. Er komen ook Kamerleden, zegt Muns, al wil hij geen namen noemen. Enkele politieke jongerenorganisaties haken eveneens aan. Bovendien kunnen studenten ook zonder aanmelding naar Den Haag komen.

#nietmijnschuld
De actie hoort bij de campagne '#nietmijnschuld' van LSVb en FNV Young & United. De inzet: een goede basisbeurs en compensatie voor de studenten die van het huidige leenstelsel gebruik moeten maken. Met een kleine bijbaan ernaast moet het op die manier in de toekomst mogelijk zijn om ‘schuldenvrij’ te studeren, menen ze.

Het opheffen van de basisbeurs was al voor de coronacrisis aanleiding voor een studentenprotest.Opvallende afwezige bij de ‘studentenstaking’ van donderdag is het Interstedelijk Studenten Overleg. “Ik had ze dolgraag erbij gehad”, zegt Muns. Hij wil de verschillen niet uitvergroten. “Echt waar, er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen. We willen allebei een basisbeurs en compensatie voor de studenten van het leenstelsel, en we willen allebei dat dat geld niet uit onderwijsbegroting komt.”

Waarom het ISO er dan niet bij is? “Wij hebben een ander idee over wat er moet gebeuren. De staking is los van ons georganiseerd. Wij hebben onze eigen ideeën, waar we volgende maand mee naar buiten komen”, zo hult voorzitter Dahran Çoban zich nog in nevelen. Tot die tijd wil ze nog geen details geven. De beurs moet in elk geval de studiekosten, het collegegeld en een deel van de kamerhuur dekken.

Verschil
De twee studentenorganisaties hebben andere ideeën over de studiefinanciering. Het ISO werkt momenteel aan een alternatief op basis van onderzoek van budgetorganisatie Nibud. Het belangrijkste verschil is de rol van de aanvullende beurs, zegt Çoban.

Ook zij wil oppassen dat ISO en LSVb niet uit elkaar gespeeld worden. “We willen allebei een betere situatie voor studenten, we zitten niet ver van elkaar af. Maar het ISO is niet verbonden aan de #nietmijnschuld-campagne.”

Nieuw kabinet
Het huidige kabinet is demissionair. Momenteel onderzoekt informateur Mariëtte Hamer de mogelijkheden voor een nieuw kabinet. De verwachting is dit zich over de studiefinanciering zal buigen. [Hoger Onderwijs Persbureau]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.