Eindhoven,
18
april
2023
|
14:00
Europe/Amsterdam

Statiegeld op blikjes: wat nu?

Net zoals op plastic flesjes zit er nu ook statiegeld op blikjes. De nieuwe wetgeving is sinds 1 april van kracht en dat betekent voor Fontys dat er dingen moeten veranderen. Hoe dat precies zit, legt facility manager Karlijn Schoonbrood uit.   

Vijftien eurocent. Dat bedrag komt sinds de nieuwe wetgeving bovenop de prijs die blikjes met frisdrank al hadden. In supermarkten staan machines waar je blikjes in kunt leveren en statiegeld kunt krijgen. Maar hoe zit dat bij Fontys? “We hebben met blikjes dezelfde werkwijze als met flesjes”, vertelt Schoonbrood.

Op alle campussen staan PETmannen waar je je lege flesje of blikje in kunt gooien. Het statiegeld dat daarmee wordt opgebracht, gaat naar het goede doel Plastic Soup Foundation. “Maar mensen kunnen die vijftien eurocent aan statiegeld ook als waardebon krijgen als ze hun blikje of flesje inleveren bij een cateraar. Daarmee krijgen ze korting op een nieuw product, zoals een broodje of drankje.”

Statiegeldmachine in TilburgLetterlijk geld terugkrijgen is volgens Schoonbrood niet mogelijk. “Het is niet te doen om elke vijftien eurocent te laten pinnen. Elke transactie kost immers geld. In bijvoorbeeld Eindhoven en Limburg kun je aan de kantinekassa een kortingsbon krijgen, op Stappegoor in Tilburg staat een mini-statiegeldmachine. Die werkt net als in supermarkten.”

Heel veel blikjes worden er momenteel nog niet ingeleverd. Schoonbrood vertelt dat er nog veel oude blikjes zonder statiegeld in omloop zijn. “Die moeten eerst op voordat de nieuwe blikjes verkocht kunnen worden. Pas dan zullen de blikjes ook vijftien eurocent duurder worden.” [Karen Luiken]

Boilerplate

Later dit jaar zal Fontys zich ook over andere zaken rondom plastic moeten gaan buigen. Vanaf juli mag wegwerpplastic niet meer gratis verstrekt worden en vanaf het nieuwe kalenderjaar komt er zelfs een verbod op. Daarover lees je hier meer. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.