Eindhoven,
13
september
2018
|
17:33
Europe/Amsterdam

Schoolkinderen testen ‘Crappy Robots’

Drukbezochte afsluiting minor Embrace TEC

Fontys Hogeschool Kind en Educatie had vandaag zo’n 230 basisschoolleerlingen over de vloer. Hun taak? De robots testen die zijn gebouwd door studenten van de minor Embrace TEC. “Sommige robots zijn gewoon leuk, andere vooral spannend”, zegt Julia (11) van De Driestam uit Eindhoven.

Een machine die al zwaaiend bellen blaast of een rijdende robot die obstakels herkent en daarop zijn route aanpast. In de minor Embrace TEC (Technology, Entrepreneurship and Creativity) bouwden teams van Fontys-studenten drie weken lang robots uit technisch afvalmateriaal. “Onze robot Bubbles is niet alleen crappy, maar ook shitty,” vertelt student HRM Shaun Veninga. “Helaas ging hij bij de laatste test stuk.” Dat betekent dat de teamleden nu zelf bellen moeten blazen. Bubbles’ zwaai-arm werkt nog wel.

Comfortzone
Student Shaun Veninga met Bubbles.Waarom koos Shaun ‒ met zijn niet-technische achtergrond ‒ juist deze minor? “Ik wilde uit mijn comfortzone. Bovendien leek het me leuk om samen te werken met mensen die problemen anders benaderen dan ik.” Ondanks het technische mankement reageren de ‘gebruikers’ uit groep 1 en 2 enthousiast. “De interactie met die jonge kinderen is superleuk”, zegt medeteamlid Kufre Umainyang. Als student Mechanical Engineering heeft hij duidelijk wél technische bagage. “Mooi dat in deze minor verschillende disciplines samenwerken. Ook de mix van internationale en Nederlandse studenten werkt goed.”

Legosetjes
De minor Embrace TEC prikkelt studenten om, met behulp van techniek, oplossingen te vinden voor maatschappelijke issues. In dit geval: basisschoolleerlingen interesseren voor technologie. Mede-organisator Jochem Goedhals is verrast met de grote opkomst. “Techniek lééft, ook in het primair onderwijs. Echter: de meeste basisscholen hebben beperkte middelen en moeten het doen met Lego-setjes. Hier kunnen we schoolkinderen veel meer laten zien.” Technisch onderwijs is voor deze doelgroep in meerdere opzichten essentieel, stelt Goedhals. “Daarbij gaat het niet alleen om de puur technische mogelijkheden. Technologie heeft ook een ethische kant. Het is belangrijk dat kinderen leren inzien dat er nadelen aan kunnen kleven. Neem het feit dat ze op steeds jongere leeftijd vergroeien met hun telefoon of tablet.”

Snoep en plastic
Merel van den Boom, Hanny Theunissen en Eline Ambaum van BS De Driestam.In de FHKE-kantine is het een wirwar van achtstegroepers die zich vermaken met bijvoorbeeld Henk The Unicorn en de Super Juicer, een slot machine waaruit je echt fruit kunt trekken. Frederico Belohuby ontwierp mee aan het apparaat. “Bij mijn studie Mechanical Engineering ben ik meestal bezig met het oplossen van abstracte problemen. De minor TEC is vooral zo leuk omdat je vanaf nul iets ontwerpt, iets dat ook ongecompliceerd en leuk is.” Hanny Theunissen en Merel van den Boom zijn leerkracht aan basisschool De Driestam. Zij zijn hier met twee groepen 8, in totaal 46 kinderen. “Fontys heeft dit prima georganiseerd”, zegt Van den Boom. “Mooi dat onze leerlingen hier een dag kunnen rondlopen. Ook op onze school komt techniek meer en meer in beeld. Het bijzondere van zo’n bezoekje hier is dat je direct het resultaat in werking ziet.” Overigens verwijzen deze leerkrachten Henk The Unicornook nog even naar de ethische kant van techniek: “Misschien een gemiste kans dat er uit de Super Juicer geen fruit maar snoep komt. Ook valt op dat alle snoepjes worden opgevangen in plastic wegwerpbekers. Dit ontwerp is dus nog wel voor verbetering vatbaar…”

Winnaar
Arcade Sling ‒ een spel waarbij met pingpongballen op een doel wordt geschoten ‒ krijgt uiteindelijk één stem meer dan Henk The Unicorn. Jammer voor Julia en Dicky uit groep 8 van De Driestam, want de op fietskracht aangedreven eenhoorn was hun favoriet. “Dit is eigenlijk een soort elektrische stier”, vertelt Julia. “Als je niet oppast kun je er worden afgegooid. Best een beetje spannend om erop te gaan.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Over de minor TEC schreef Bron al eerder.