Eindhoven,
03
juni
2019
|
15:33
Europe/Amsterdam

Renteverhoging studielening van tafel

Studentenbonden en jongerenorganisaties haalden meer dan 110.000 handtekeningen op tegen het wetsvoorstel om de rente op studieleningen te verhogen. Met succes, blijkt vandaag. Onderwijsminister van Engelshoven trekt het voorstel in.

Of het aan die handtekeningen lag is niet te bewijzen, maar zeker is dat de politieke steun voor het plan van Van Engelshoven afbrokkelde. Dat bleek vorige week tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, waar niet alleen de oppositie maar ook regeringspartijen als VVD zich kritisch uitlieten over het plan van de minister.

De actievoerders die de petitie startten reageren vandaag enthousiast: ‘Een enorme overwinning voor studenten en toegankelijk onderwijs. Blijdschap bij het ISO’, aldus studentenorganisatie ISO, een van de initiatiefnemers van de petitie.

Volgens de actievoeders was de verhoging van de rente op de studielening alleen maar bedoeld om de staatskas te spekken. Het geld zou niet naar het onderwijs gaan en studenten na hun afstuderen duizenden euro’s extra kosten. Argumenten die werden gedeeld door verschillende partijen in de Eerste Kamer. 

Tegenstanders waren ook bang dat de renteverhoging de toenemende stress onder studenten verder zou aanwakkeren. Door de renteverhoging zouden studenten na hun afstuderen gemiddeld 5.000 euro méér gaan betalen. [Petra Merkx] 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Waakzaam
03
June
2019
Goed nieuws, maar blijf waakzaam.
Nu is de strijd even beslecht, maar dat zijn geen garanties voor de toekomst. Want wie weet, wil een volgend kabinet de rente gelijktrekken met de renteniveaus van reguliere consumentenleningen.