Eindhoven,
26
juni
2020
|
10:21
Europe/Amsterdam

Realistische ER-filmpjes trekken landelijk aandacht

Het lijkt een aflevering van ziekenhuisserie ER, met dit verschil dat de kijker 360 graden rond kan kijken. Ook wordt-ie al snel voor de keuze geplaatst: moet ik deze benauwde meneer eerst rechtop zetten, of kan ik al zijn bloeddruk meten? De eerste twee realistische scenariotrainingen op video van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid (FHMG) zijn klaar. En trekken landelijk de aandacht.

Vorige maand meldde Bron al dat mede-initiatiefnemer en FHMG-docent Pieter van Gorkom een Comeniussubsidie van 50.000 euro voor de ontwikkeling ervan heeft gekregen. Zijn collega Erik van Roon vertelt nu dat daar een subsidie van 75.000 euro bij is gekomen, van ICT-coöperatie SURF. Dat bedrag is voor een gezamenlijk project met de Hogeschool Utrecht.

“We gaan in twee jaar tijd 35 videoclips maken en vijf in ‘360’, over kritische beroepssituaties”, aldus een trotse Van Roon. Volgens de projectleider bij Fontys zijn zij de specialist in filmen en is ‘Utrecht’ dat op het gebied van de zogeheten script concordance tests, die steeds in beeld verschijnen.

Keuzes maken
“Deze tests dwingen je om gedurende het scenario keuzes te maken. Als dat de verkeerde is, krijg je iemand van ons in beeld die uitlegt waarom dat zo is en vraagt om na heroverweging een andere keuze te maken.” Door aan die keuzes (straf)punten toe te kennen, kun je er een soort assessment van maken, schetst Van Roon de extra mogelijkheden.

Erik van RoonDe FHMG-docent is ervan overtuigd dat deze trainingen in virtual reality grote gevolgen hebben voor het curriculum van bijvoorbeeld een hbo-opleiding als Verpleegkunde. “Daar werken we met realistische casussen, maar die staan vooral op papier. Dat zetten wij nu om in 360-beeld. Studenten staan daarmee midden in een bepaalde situatie.”

Kennis delen
De aankondiging van de eerste twee films op LinkedIn werd in korte tijd al 30.000 keer bekeken. Van Roon: “Van zorgorganisaties uit het hele land krijgen we reacties, onder meer van ziekenhuizen en de GGz. Ze willen weten hoe wij het aanpakken.”

Als ‘kennisinstituut’ is FHMG graag bereid om die kennis te delen, weet de projectleider. “Ik geloof heilig in samenwerking binnen de driehoek beroepspraktijk, onderwijspartners en industrie. Als we dit samen kunnen maken met de partijen waar wij voor opleiden, dan heb je een enorme kruisbestuiving.”

Inspiratie-event
Die samenwerking krijgt komende dinsdag verder vorm tijdens een (besloten) inspiratie-event in de Eindhovense Effenaar. FHMG organiseert dit met de partners Zorg Innovatie Platform Zuidoost-Brabant, Precies! en Convenant Transitie VVT. Het thema Zorg en Technologie wordt hierbij vanuit verschillende invalshoeken benaderd en ervaren.

Het programma wordt gestreamd naar 150 deelnemers. Die hebben daarvoor onder meer een bouwpakketje voor een 3D-bril thuisgestuurd gekregen. [Tim Durlinger]

Spoiler: de meneer op de foto in bed moet eerst rechtop worden gezet.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Erik Derkink
03
July
2020
Geweldig initiatief en mooi dat jullie dit mogelijk kunnen maken. Is het mogelijk dat ik nog kan meekijken met jullie programma.
Heb daarvoor erg veel belangstelling

Mvg
Erik Derkink
Coördinator Living Lab
Technologie en zorgacademie
0636157791
Erik van Roon
04
July
2020
Dag Erik,

Dank voor jouw reactie!
Je bent uiteraard harte welkom om mee te denken en te creëren.
Ik zal komende week contact met je opnemen.

vriendelijke groeten,
Erik van Roon