Pulsed valt vet in de prijzen
Een half miljoen euro. Dat is de prijs die het Pulsed-team van Fontys in de wacht heeft gesleept. En deze ‘Nederlandse Hogeronderwijspremie’ voor onderwijsvernieuwers kan zelfs nog hoger uitvallen.
Zes onderwijsteams (drie uit het hbo en drie uit het wo) krijgen van het ministerie van OCW premies die kunnen oplopen tot 1,2 miljoen euro. De prijzen voor vernieuwend onderwijs worden op 12 mei door minister Robbert Dijkgraaf uitgereikt.
Er is een bedrag van 5 miljoen euro te verdelen: de genomineerde teams ontvangen elk 500.000 euro. Op 31 maart wordt een finale gehouden waarin elk team zijn verhaal kan pitchen. De winnaar krijgt dan nog eens 700.000 euro extra en de nummer twee 300.000 euro extra.
Het ‘prijzengeld’ mogen de teams gebruiken om een “bijzondere bijdrage te leveren aan de vernieuwing en/of verbetering van het hoger onderwijs”.
ZenuwachtigJochem Goedhals is de grote man achter Pulsed. Hij is al zeven jaar bezig met onderwijsvernieuwing bij Fontys: eerst met FED ofwel Fontys Educational Designers, maar de afgelopen jaren met Pulsed. Hij is heel blij met de prijs. “Ik was voor het eerst in jaren strontzenuwachtig toen ik mijn pitch moest houden.”
Pulsed greep al een aantal keren net naast de prijzen. Niet dit keer. De onderwijsherontwerpers kunnen opgelucht adem halen. “Het betekent voor ons team dat we de komende twee jaar weten dat we de kosten van Pulsed eruit hebben. Nog mooier zou het zijn als we eerste of tweede worden, en de kans daarop acht ik reëel. ”
Dienstverlening
Pulsed krijgt van Fontys geld voor hun minor, maar is voor uitbreiding en vernieuwing van de activiteiten aangewezen op zakelijke dienstverlening buiten Fontys. Met die opdrachten moet elk jaar een half miljoen worden verdiend, precies het bedrag dat nu is gewonnen.
Goedhals: “Onze klanten zijn onder meer Tranzo, Amber, Duas, Hogeschool Zuyd en TZorg. Nu bestaat soms de helft van mijn werkweek uit die betaalde klussen. Worden we eerste of tweede dan krijgen we wat meer rust in de tent. Met deze prijs kunnen we in elk geval verder gaan innoveren en investeren in research. We willen namelijk ook een master en een associate degree opzetten. ”
De onderzoekswerkplaats POINT, een initiatief van Fontys-lector Anouke Bakx, heeft de tweejaarlijkse Onderwijsprijs van de provincie Noord-Brabant gewonnen. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen reikte die maandagavond uit in het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.
Eerder won POINT ook al een Europese prijs. POINT staat voor ‘Passend Onderwijs voor Ieder Nieuw Talent’ en houdt zich vooral bezig met onderwijsonderzoek over (hoog)begaafdheid en talentontwikkeling. Lees er meer over in het artikel: Europese prijs voor onderwijs-initiatief Fontys.
Los van het geld hoop Goedhals dat hiermee Pulsed ook een bredere bekendheid en erkenning krijgt. “En dat het al lang niet meer alleen die Goedhals is die altijd maar met die onderwijsvernieuwing bezig is. Pulsed is een heel team van Fontys-mensen en we zijn ook veel meer dan waar FED destijds voor stond. Ik hoop dat dit nu in de organisatie wat duidelijker wordt."
"En natuurlijk moeten we dat ook in de tweede ronde aan de jury duidelijk maken. Maar dat doen we niet zelf: daarvoor nemen we studenten en partners mee, hun verhaal maakt het veel sterker.”
Waardering
De Nederlandse Hogeronderwijspremies werden vorig jaar voor het eerst uitgereikt en zijn bedoeld als blijk van waardering voor docenten. “Innovatie en samenwerking zijn in het onderwijs net zo belangrijk als in het onderzoek. Dat wil ik met deze premie dan ook waarderen en stimuleren”, zegt de minister.
In eerste instantie was het plan om slechts twee prijzen van 2,5 miljoen euro toe te kennen, maar dat is na kritiek van onder meer De Jonge Akademie herzien. Nu kunnen meer mensen aanspraak maken op een kleiner bedrag. Zo’n bedrag zou ook bruikbaar zijn, vooral voor kleinere instellingen, luidde de toelichting. [Jan Ligthart, HOP]
Heel goed bezig ga zo door.
Groetjes,
Jan