COLUMN, Rens van der Vorst,
16
september
2022
|
09:18
Europe/Amsterdam

Pedopop en robotrechten

Pedopop in de ban, stond boven een krantenartikel. Mooi, dacht ik, zijn we eindelijk van die teringherrie van K3 af. Maar, helaas, het bleek om kindersekspoppen te gaan. Experts zijn geen voorstander van een verbod, maar ze gaan voorbij aan het gegeven dat kindersekspoppen tegenwoordig zo levensecht zijn, dat we ze wel moeten verbieden.   

Laat me dat uitleggen. Stel, mijn oom is overleden. Ome Joop. Hij stierf vredig in zijn slaap na een mooi leven waarin hij wel van een dolletje hield. Dus ga ik nog één keer met Ome Joop naar het strand. Ik leg hem op een handdoekje, maak grappen als: die hoeven we niet meer in te smeren! Graaf hem in (kan hij vast een beetje wennen) en aan het einde van de middag duw ik hem op een luchtbedje van de kant. En dan genieten van de verwarring bij de kustwacht.

Niet echt oké, toch? De doden verdienen respect. Je moet ze niet schoppen, knijpen of stompen en seks met Ome Joop is al helemaal niet salonfähig. Immers, als de doden slecht behandeld worden, voelen die dat niet, maar wij voelen het wél. Het zegt iets over ons. Hetzelfde geldt dus voor pedopoppen.  

Dit geldt ook voor robots. Nu robots slimmer worden, empathie oproepen en steeds meer op mensen of dieren gaan lijken, zullen wij het afkeuren dat we ze slecht behandelen. We zullen ze robotrechten geven! En veel sneller dan wij allemaal denken. Het zal ons nog verrassen.

Of, zoals wij grapten bij de crematie van Ome Joop: verassen!

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Ruben
16
September
2022
Yup, Boston Dynamics kreeg jaren geleden al veel te veduren voor hun 'robot abuse'. Check "Scientists kick a robot that’s so much like a dog you want them to stop" (https://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-robot-dog-spot-boston-dynamics-20150211-story.html) of https://www.youtube.com/watch?v=4PaTWufUqqU, "Every time Boston Dynamics has abused a robot"
Ron Mélotte
16
September
2022
Als er robotrechten komen vind ik ook dat er wetgeving voor robots moet komen:
First Law: A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.
Second Law: A robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.
Third Law: A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.
PS: wordt overigens wel hilarisch als een robot ooit voor de rechter komt... ;)
Source: Isaac Asimov