Eindhoven,
09
juli
2020
|
12:49
Europe/Amsterdam

Pabostudent kan zich komend studiejaar al specialiseren

Het plan lag er al, maar wordt sneller dan verwacht in de praktijk gebracht: vanaf september kunnen studenten van de pabo's in Den Bosch en Sittard een specialisatie kiezen voor het jonge kind.

Het ministerie van OCW maakt het vanaf september mogelijk voor pabo's om zich in een pilot specifiek te richten op jongere (0-7 jaar) en oudere kinderen (tot 12 jaar). De wens om zulke specialisaties mogelijk te maken binnen de opleiding leeft al langer bij Fontys en de hoop was om daar in het studiejaar 2021-2022 mee te starten. Die wens komt nu dus een jaar eerder uit.

Blij met kans
Studenten van Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FHKE) in Den Bosch en van De Nieuwste Pabo in Sittard kunnen komend studiejaar deelnemen aan de proef, genaamd ‘Pabo Jonge Kind Specialist’. Behalve in het reguliere basisonderwijs, kan de afgestudeerde student hiermee ook terecht in een integraal kindcentrum, dat tevens opvang aanbiedt.

Astrid Venes, directeur van FHKE, reageerde meteen na de bekendmaking van het nieuws verheugd: “We zijn heel blij met deze kans. De brede bevoegdheid van het leraarschap blijft, maar nu is ook verdere verdieping in het jonge kind mogelijk.”

Corrie PriemsDie brede bevoegdheid kwam in een eerder artikel van Bron over dit onderwerp al ter sprake. Corrie Priems, opleidingsmanager bij FHKE, verwoordde het toen zo: “Ons streven is om een brede opleiding te maken waarin álle pabostudenten een basis krijgen, waarbij aandacht is voor pedagogische en didactische kennis. Daar bovenop komen dan de specialisaties, zoals voor het jongere of oudere kind.”

Extra routes
De insteek voor de pilot sluit goed aan op dat streven van Fontys. Volgens het ministerie ‘komen de pilots met gespecialiseerde pabo-opleidingen naast de reguliere pabo-opleidingsroute. Studenten die deelnemen aan deze extra routes werken tijdens de pilot nog naar de brede pabo-bevoegdheid voor groep 1-8’.

FHKE is overigens al een tijdje bezig om een professionaliseringsslag te maken met het oog op de jongste groep kinderen. Docenten kregen bijscholing en een werkgroep boog zich al over de manier waarop zo’n specialisatie vorm kan krijgen.

Volgens Priems is de reden daarvoor dat er in de huidige pabo te weinig aandacht is voor deze groep, terwijl de basisontwikkeling van kinderen juist in de eerste jaren plaatsvindt. [Anke Langelaan]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.