Den Haag,
26
november
2018
|
09:07
Europe/Amsterdam

'Onderwijs is een recht, geen privilege’

Studenten en scholieren in actie tegen hoge studiekosten

Een dapper groepje studenten en scholieren trotseerde zaterdagmiddag de kou in Den Haag om te protesteren tegen het leenstelsel. De vele politieagenten die zijn ingezet, lijken vrij overbodig: de opkomst valt namelijk flink tegen. Slechts een paar honderd studenten hebben de moeite genomen om te komen demonstreren.

“De promotie is niet zo goed aangepakt en iedereen hoorde het pas last minute”, vertelt wiskundestudent Paul Hunink. “En het was pas heel laat bekend dat er vervoer zou worden geregeld, dus dat maakt het ook lastig”. 

Maar ook al zijn de demonstranten in kleine getale, minder enthousiast zijn ze er niet door. Met flink wat geroep en getrommel beginnen ze aan de protestmars, vanaf het Lange Voorhout via de Hofvijver naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De studenten zijn teleurgesteld in de politiek. “Met de afschaffing van de basisbeurs is een miljard euro vrijgekomen, die zou worden geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Maar waar zijn die investeringen gebleven? Er is een groep studenten die én de studiefinanciering misloopt, én nog niks merkt van de beloofde investeringen”, vertelt een student Geestelijke Verzorging uit Groningen. “Daar bovenop is er nu onduidelijkheid over de rente en het krijgen van een hypotheek." 

Na twee uur in de kou te hebben gelopen, trekken de actievoerders zich weer terug. Ze zijn tevreden, ondanks de kleine opkomst. Paul Hunink: “Ik had wel een grotere groep verwacht, maar dit was alsnog groot genoeg om flink wat herrie te maken”. [Eva Witte] 

Lees meer over de achtergrond van de demonstratie in een eerder artikel van Bron. Zie ook de filmpjes op ons Instagram-account.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.