Eindhoven,
18
mei
2022
|
10:35
Europe/Amsterdam

Niets is zeker op het Onzekere Zaken festival

Onzekerheden horen bij het leven. Maar hoe benader je je eigen onzekerheid? Hoe kun je daar een draai aan geven zodat je er mee om kunt gaan? Die vragen stonden dinsdag centraal tijdens het Onzekere Zaken Festival in het Tilburgse poppodium 013 . 

Het festival, een initiatief van Brabantkennis en Fontys Academy for the Creative Economy, bleek een middag vol sprekers, workshops, optredens en exposities, waarin allerlei onzekere zaken werden aangepakt. 

Dat begon bij binnenkomst al met de bonbons op tafel. Allemaal dezelfde uitstraling, maar met vier verschillende smaken. “Zo worden we meteen geprikkeld”, merkte een van de gasten op. “En het is een goed excuus om meerdere bonbons te proberen!”

Na een korte kennismaking tussen de gasten was het tijd om het Onzekere Festival officieel te openen. Dat gebeurde met een ‘spoken word’ van Joshua Snijders, waarin hij al rijmend zijn angst en onzekerheid over de toekomst uitte. Want hoe gaan we verder in een tijd waar de ene crisis wordt opgevolgd door de ander? En waar onze oceanen eerder plastic soep zijn dan mooie plekken?

Een deel van de workshopsHoe nu verder?
Het festival is volgens Tessa Cramer, lector Designing the Future bij Fontys, niet alleen leuk maar ook noodzakelijk. “Onzekerheid speelt een belangrijke rol in het hedendaagse leven, maar ook in de toekomst. Daarom is het van groot belang om onzekere zaken als instrumenten te leren gebruiken, zodat we daar verder mee kunnen komen.”

Cramer is een van de grondleggers van het project Onzekere Zaken, dat in 2020 opgestart werd. “Toen de coronapandemie net uitbrak kreeg ik veel vragen van ministeries en provincies. De vraag die het meest naar voren kwam was: hoe nu verder? Dat zette me aan het denken. Want hoe benaderen we onze eigen onzekerheid? En wat moeten we doen om de toekomst dichterbij te halen en tastbaar te maken, inclusief die onzekerheden?”

Basis en vertrouwen
Dat waren volgens de lector moeilijke vragen. “Ik realiseerde al snel dat je een basis en vertrouwen moet hebben om door te kunnen pakken. Want onzekerheden zijn nu eenmaal onderdeel van onze alledag. Tijdens dit festival hebben we laten zien dat je wel degelijk aan de slag kunt met onzekere zaken, zodat je daarna zélf kunt bepalen hoe je verder wilt.

Die onzekerheden werden getackeld tijdens verschillende workshops. Zo was er onder andere een workshop ‘Serious Play’, waarin door middel van LEGO-steentjes werd gebouwd aan een ideale leefomgeving in verschillende situaties. Voor nu, de nabije toekomst én voor over 100 jaar. Ook het zien en duiden van toekomstsignalen, het schrijven van een trendrede en het omarmen van onzekerheid werden in workshops behandeld.

De LEGO-workshopFontys gaat door
Na een lezing van schrijver Kiza Magendane, die vertelde over zijn boek ‘Met Nederland in therapie’, werd de dag en daarmee ook de eerste twee jaar van Onzekere Zaken afgesloten. BrabantKennis nam met het festival afscheid van de verkenning. Fontys gaat daarentegen wél door.

Hoe dat precies gaat gebeuren, is volgens Cramer nog de vraag. “We hebben alle aanwezigen gevraagd hun ideeën rondom Onzekere Zaken met ons te delen. Want we zijn nog op zoek naar een nieuwe invulling. Je kunt dus eigenlijk stellen dat ook onze toekomst nog onzeker is. Maar wat we ook gaan doen: alles komt goed!” [Noëlle van den Berg]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Marian Timmermans
23
May
2022
Beste mensen van Fontys Onzekere zaken,

Erg interessant om te zien waar jullie mee bezig zijn. En nog veel boeiender om vast te stellen dat op verschillende plaatsen vergelijkbare ideeën opkomen. Dat is de reden dat ik contact zoek: samen met Willem de Vos schreef ik het boek Weetnietkunde, dat punten van overlap met Onzekere Zaken kent. We onderzoeken hoe mensen omgaan met niet-weten en hoe teams en organisaties dat doen. Ook verkennen we manieren om af te wijken van de standaardpatronen en het ongemak van het niet-weten te verduren. We denken dat dat nodig is om te komen tot werkelijk leren en creatieve oplossingen.
We gaven en geven daarover workshops en masterclasses, onder meer voor de bestuurders en leidinggevenden aangesloten bij de VO-raad, bij Lightyear, Rotary, een consultancybedrijf, de Nederlandse orde van beroepscoaches. Misschien waardevol om eens contact te maken?

https://www.swpbook.com/boeken/41/organisatie-en-management/2330/weetnietkunde

Vriendelijke groet, ook namens Willem, Marian Timmermans