Eindhoven,
07
oktober
2022
|
09:22
Europe/Amsterdam

Motivatie en nieuwsgierigheid onmisbaar voor werkplezier

De gemiddelde Nederlander moet tot zijn 67ste werken. Hoe blijf je tot die leeftijd gemotiveerd? Door nieuwsgierig te blijven, zo blijkt uit onderzoek van Evelyne Meens en Danae Bodewes. Zij gaven donderdag tips in het openbaar college Een leven lang werkplezier.

Alle bezoekers kregen bij binnenkomst een ballon met de instructie om deze nog niet op te blazen. In de ballonnen zaten namelijk boeiende vragen die verderop in het college nog van pas zouden komen.

Hoewel de eerste kennismakingen in het publiek al gemaakt werden, was aan Fontysonderzoekers Evelyne Meens en Danae Bodewes om het openbaar college van deze avond te starten. Men had een druk programma voor de boeg waarbij ook de bezoekers flink aan het (denk)werk werden gezet.

Evelyne Meens en Danae BodewesFeestje in de zaal
Dat begon al bij de introductie, waarbij de ballonnen werden ingezet. Iedereen werd gevraagd deze op te blazen, door de zaal te gooien en een andere te pakken. Eenmaal gepopt kwamen verdiepende vragen aanbod die besproken moesten worden met een onbekende in de zaal. “Zo leren we elkaar allemaal beter kennen”, stak Meens het college af.

Wat motiveert je in het werk? Welke keuze heeft de meest positieve invloed gehad op jouw motivatie? Alle vragen stonden in het teken van nieuwsgierigheid en motivatie, volgens Bodewes dé twee pijlers voor werkplezier.

Werkplezier is belangrijk
Daar gingen de twee onderzoeksters tijdens het college dan ook op in, met als hamvraag waarom werkplezier zo belangrijk is. “We moeten nog heel lang werken en dit beslaat nu eenmaal een groot deel van ons leven. Waar men vroeger voornamelijk werkte om de kost de verdienen, heeft dit nu een hele andere lading en waarde in ons leven. Zo staan voldoening, persoonlijke ontwikkeling en bijdragen aan de maatschappij nu ook centraal. Wanneer je dat kunt bereiken tijdens je werk stijgt je werkplezier. En dat is enorm belangrijk”, aldus Meens.

De senior-onderzoeker en adviseur studie(keuze)succes vervolgde dat motivatie daarbij een grote rol speelt. “Dat is te verdelen in drie categorieën: motivatie vanuit willen, vanuit moeten of het gebrek aan motivatie. Waarom doen we wat we doen? En wat levert ons dat op?”

Bezoekers met elkaar in gesprekGeven of vreten
Interessante vragen die wederom door de bezoekers beantwoord moesten worden. Een van de eerste stellingen had alles te maken met energiegevende activiteiten en waarom we die doen. Het antwoord van velen: we doen ze omdat we ze zo leuk vinden dat we de tijd vergeten. Of omdat ze onze kernwaarden weerspiegelen of bijdragen aan persoonlijke doelen. 

Maar hoe zit het dan met energievretende activiteiten? “Die voeren we voornamelijk uit omdat we vinden dat ze erbij horen, of omdat we anderen zouden teleurstellen als we ermee stoppen. Dat heeft alles te maken met interne en externe druk.”

Motivatie en nieuwsgierigheid
Volgens Meens zorgen drie zaken voor motivatie: competentie, verbondenheid en autonomie. “Als een van de drie er niet meer is, zakt de goede motivatie en de verwachte voldoening weg. Dan is het aan jezelf om toch de motivatie weer terug te vinden.”

Daar speelt nieuwsgierigheid volgens docent-onderzoeker Danae Bodewes een belangrijke rol in. “Nieuwsgierigheid is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat je jezelf en jouw omgeving wilt begrijpen en ervaren. Of het nu gaat om verwonderen, aanpassen, kritisch denken, ontdekken of zelfsturing; iedereen is nieuwsgierig. En dat is weer een autonome vorm van motivatie.”

Nieuwsgierig zijn of doen
Nieuwsgierigheid geeft je energie en plezier. Dat kan interesse gedreven, deprivatie gedreven, bedekt of openlijk sociaal, stress tolererend of sensationeel. “En dan is er ook nog eens een verschil tussen nieuwsgierig zijn of nieuwsgierig doen. Ben je het omdat je het wil (gemotiveerd), of vanuit het moeten (gecontroleerd gemotiveerd)?”

Checklist nieuwsgierigheidVolgens Bodewes is het duidelijk: nieuwsgierig zijn geeft je energie en levert plezier op, nieuwsgierig doen kost juist energie en maakt het lastiger om te onthouden wat je leert. “Doe dingen die je leuk vindt, die je prikkelen. Je zult ook zaken tegenkomen die je minder leuk vindt, maar ook daar moet je mee omgaan. Dat werkt ook zo bij motivatie. Het is niet iedere dag hetzelfde, maar sla jezelf erdoorheen. Zo bereik je uiteindelijk het meeste plezier.”

Tips en tricks
Om het optimale werkplezier te creëren geven de gastdocenten deze avond nog een aantal tips en tricks mee aan het publiek. “Ga een evaluatiegesprek aan met jezelf en verbind daar consequenties aan. Teken een nieuwsgierige levenslijn met hoogte- en dieptepunten en schrijf kort op waar je juist door geprikkeld of gedempt wordt. Ontwikkel gewoontes om je motivatie en nieuwsgierigheid duurzaam te voeden. Blijf reflecteren en experimenteren zodat je niet harder maar slimmer gaat werken en blijf nieuwsgierig en gemotiveerd. Zo beleef je meer plezier in alles je wat doet.” [Noëlle van den Berg]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Jeremy Bertens
07
October
2022
mooi stukje noelle