Eindhoven,
30
april
2021
|
13:51
Europe/Amsterdam

Minister: remmen nog niet helemaal los in september

In september krijgen studenten weer onderwijs op de campus, en ze hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden. Maar de mondkapjes zijn er nog en er zitten hooguit 75 studenten in de collegezaal.

Dat is het ‘basisscenario’ dat demissionair minister Van Engelshoven schetst in een brief aan bestuurders in het mbo en hoger onderwijs. Met dit scenario kunnen de onderwijsinstellingen zich voorbereiden op het nieuwe studiejaar.

In september draagt iedereen nog steeds een mondkapje in de hal en op de gang. Ook zullen de pijlen op de grond, die looproutes aangeven, Minister Ingrid van Engelshovenniet verdwenen zijn. De onderwijsinstellingen moeten hun gebouwen zo inrichten ‘dat contacten beperkt blijven’.

Superspread events
Verder gebruiken studenten en niet-gevaccineerde medewerkers vrijwillig zelftests ‘om het epidemiologische beeld te verbeteren’, hoopt de minister. Zo wil ze superspread events voorkomen.

Voor tentamens mogen studenten overigens wel met meer dan 75 personen bijeenkomen. Ook in de bibliotheek en andere studieplaatsen gelden er geen beperkingen van het aantal aanwezigen meer.

Tenminste, als alles loopt zoals de minister verwacht. Er zijn twee terugvalscenario’s met strengere regels. In het eerste terugvalscenario kunnen studenten bijvoorbeeld met een vaccinatie- of testbewijs toegang krijgen tot ‘bubbels’ die de anderhalve meter mogen loslaten. In een tweede, strenger terugvalscenario zijn zelfs die bubbels niet toegestaan en gaat het onderwijs weer zo veel mogelijk online.

Optimaal
Aan de andere kant is er ook een optimaal scenario, waarin corona zo goed als verdwenen is. Daarin moet je nog Purple Festival in 2019.steeds thuisblijven als je klachten hebt, maar de andere maatregelen zijn dan geschrapt: geen zelftests, geen anderhalve meter, geen beperking van het aantal studenten in de zaal enzovoorts.

Wel moeten de instellingen slim blijven roosteren, zodat studenten niet allemaal tegelijk in de bus, trein of tram stappen. In overleg met de vervoersmaatschappijen gaan ze ‘piekdrukte’ voorkomen.

En de introductieweek? ‘Voor studenten die starten met een studie zijn deze activiteiten van groot belang’, vindt de minister. Hoe sneller de organisatoren weten wat straks wel en niet mag, hoe beter. In het zogeheten basisscenario kunnen de introductieweken gewoon doorgaan, maar over de ‘randvoorwaarden’ moeten de burgemeesters en veiligheidsregio’s nog nadenken.

Het kabinet vraagt de experts van het OMT (Outbreak Management Team) om uiterlijk in juli de knoop door te hakken en te zeggen welk scenario het wordt. [Hoger Onderwijs Persbureau]

Fontys heeft het programma voor de introductieweek al klaar. Lees daar meer over in het artikel: 
Introfestival voor eerstejaars in augustus mogelijk weer bijna als vanouds.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.