Eindhoven,
22
augustus
2023
|
15:26
Europe/Amsterdam

Minder aanmeldingen voor Purple dan vorig jaar

Eerst een introductieweek, dan een lesvrije week en pas daarna begint de eerste officiële schoolweek. De anders-dan-anders start van het nieuwe schooljaar is één van de oorzaken waarom er dit jaar minder aanmeldingen zijn voor de Purple-introductieweek. 

Dat zegt Nicolette Koot, hoofdorganisator van Purple. Zo’n 7.500 (nieuwe) studenten doen dit jaar mee aan de introductieweek. Voor het Purple-festival, komende donderdag in het Tilburgse Leijpark, hebben zich 10.000 studenten aangemeld. Dat zijn er dus meer dan voor de introductieweek, die vijf dagen duurt, verspreid over de drie grootste Fontyssteden Eindhoven, Tilburg en Venlo.

Vorig jaar waren er zo’n 1000 aanmeldingen meer, zegt Koot. Zij denkt dat het dalende aantal met twee dingen te maken heeft. Deels met de demografische krimp waar de regio mee kampt, waardoor de studentaantallen bij Fontys langzaam teruglopen, en deels met de tussenweek die Fontys heeft ingesteld.

Het komende studiejaar start namelijk niet op 28 augustus, wat logisch zou zijn aangezien de introweek deze week plaatsvindt, maar op 4 september. Een besluit dat genomen is door het college van bestuur van Fontys en dat te maken heeft met de ingangsdatum van het recht op studiefinanciering en de ov-studentenkaart per 1 september. 

Tegemoetkoming
De Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) bepaalt dat een studiejaar loopt van 1 september tot en met 31 augustus, met als gevolg dat het recht op studiefinanciering voor nieuwe studenten in het hoger onderwijs pas per 1 september start. Dat houdt in dat studenten die voor het eerst in het hoger onderwijs beginnen, geen gebruik kunnen maken van hun studentenreisproduct op de dagen vóór 1 september. 

“Jaarlijks melden zich studenten of hun ouders vanwege het feit dat studenten al onderwijs moeten volgen, terwijl het studiejaar formeel nog niet is gestart en studenten dus nog niet beschikken over hun studentenreisproduct”, legde Fontysbestuurder Arian Steenbruggen in een eerder artikel van Bron uit. “Om eerstejaarsstudenten tegemoet te komen, hebben we als bestuur besloten het studiejaar 2023-2024 te starten op 4 september. Dit besluit geldt Fontysbreed, dus niet alleen voor de eerstejaars.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Ingrid Oudshoorn
28
August
2023
Is er over nagedacht over het feit dat in de introductie week de deelnemende studenten ook nog niet beschikken over een studentenreisproduct?