Eindhoven,
31
mei
2023
|
15:48
Europe/Amsterdam

'Meer vergroening nodig voor Fontyssteden en campussen'

De drie grootste Fontyssteden doen het niet bijster goed in de jaarlijkse Atlas van Nederlandse gemeenten. Je moet deze magere scores niet te serieus nemen, maar duidelijk is dat Eindhoven, Tilburg en Venlo wel wat vergroening kunnen gebruiken, zegt Cees-Jan Pen, lector de Ondernemende Regio aan Fontys Hogescholen Economie en Communicatie. 

In de Atlas voor de Nederlandse gemeenten, die elk jaar verschijnt, worden de vijftig grootste gemeenten van het land met elkaar vergeleken op verschillende indicatoren. Eindhoven staat op de 26ste plek, Tilburg op de 32ste en Venlo bungelt ergens achteraan op de 47ste plek. Maar daar zouden we eigenlijk niet naar moeten kijken, vindt Cees-Jan Pen.

“Dit soort lijstjes zijn vooral interessant om te kijken wat je ermee kunt doen en welke lessen je hieruit voor je stad kan trekken. Zo wordt nu bijvoorbeeld aangetoond dat water en groen een grote waarde hebben voor een gezonde leefomgeving en daarmee voor de aantrekkelijkheid van een stad.” Een belangrijke uitkomst, want binnen het Centre of Expertise Health is gezonde leefomgeving één van de drie hoofdthema's. 

Brainport-ambities
Bij Eindhoven staat dit punt weliswaar op de agenda, maar er kan volgens Pen nog veel meer in geïnvesteerd worden, inclusief versnelling van de uitvoering. “Het is van cruciaal belang dat men hierin door pakt, zeker voor alle Brainport-ambities. Een gezonde leefomgeving zorgt ervoor dat mensen in de regio komen wonen, zich thuisvoelen, dat kenniswerkers hier willen zijn en dat bedrijven er zich willen vestigen. Momenteel zijn er veel plekken in de stad die veel te versteend, te warm of onaantrekkelijk zijn. Radicale vergroening van je stad, inclusief nadenken of je ergens water kan toevoegen, heeft veel meerwaarde.”  

Cees-Jan PenTilburg en Venlo zijn volgens de lector net iets verder op dit gebied, maar ook in deze steden kunnen nog veel stappen worden gezet. “Het zijn meer woorden dan daden. Je ziet veel plannen, visies en woorden, maar er moet worden doorgepakt.”

Bedrijventerreinen
Naast vergroening en een verbeterde leefomgeving in binnensteden ziet Pen de uitkomsten van de Atlas ook als zoveelste oproep om veel meer te investeren in de vergroening van bedrijventerreinen. Op dat gebied moet het eigenlijk overal beter. Niet alleen in Eindhoven, Tilburg of Venlo. 

“In de zomer halen deze hitte-eilanden makkelijk meer dan 50 graden. Als werknemers wil je daar echt niet zijn. Bedrijventerreinen zijn veel te versteend, terwijl zeker 30 procent van de mensen hier werkt. Vergroening zou ervoor zorgen dat mensen er eerder willen gaan werken, maar dit wordt overal veel te langzaam ingevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar De Hurk in Eindhoven, of de Meubelboulevard Ekkersrijt. Dat zijn grote stenen vlaktes die eigenlijk gewoon onleefbaar zijn.”  

Sticky campus 
En hoe zit het met onderwijsomgevingen? Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, maar ook in deze plekken zit veel meer potentie. Al is Fontys daar gelukkig wel al mee bezig. Pen: “Zowel in Tilburg als in Eindhoven wordt de campus enorm vergroend, wat natuurlijk hartstikke goed is. Ook voor Venlo liggen er plannen om de campus veel groener en kwalitatiever te maken."

Bovendien wordt er op verschillende Fontys-plekken gewerkt aan sticky campussen, een uitgangspunt van de Fontys Vastgoedagenda 2021-2030. Dit zijn omgevingen waar je wil blijven plakken en waar studenten een thuisbasis krijgen. De uitkomsten van de Atlas ziet Pen als extra steun voor de inzet van Fontys rond sticky campussen. “Ze krijgen diverse voorzieningen. Je moet er straks kunnen verblijven en normaal kunnen eten. Ze willen er een soort binnenstad van maken, een plek met meer leefkracht.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.