Eindhoven,
06
september
2021
|
16:46
Europe/Amsterdam

Meer internationale studenten van buiten EU naar Fontys

Een recordaantal studenten van buiten Europa wil dit studiejaar naar Nederland komen, meldt de IND. Onder invloed van de coronacrisis was hun aantal vorig jaar fors gedaald. Bij Fontys is die toegenomen instroom eveneens te zien.  

Studenten van buiten de Europese Unie moeten een studievergunning aanvragen bij de immigratie- en naturalisatiedienst als ze hier willen studeren. Dit jaar zijn er drie keer zoveel aanvragen behandeld als vorig jaar in dezelfde periode.

Eind juli stond de teller al op meer dan vijftienduizend, meldt de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst), tegen ruim twaalfduizend in heel het coronajaar 2020. Vrijwel alle aanvragen (98 procent) worden goedgekeurd.

Die cijfers verhouden zich ook ongeveer tot de toename die Fontys Hogescholen tot nu toe paraat heeft. Vergeleken met vorig collegejaar toen het aantal aanmeldingen van studenten van buiten de EU net onder de 1000 bleef, staat de teller nu op grofweg 1250 aanmeldingen. 

De vraag is wel wie zich vervolgens definitief inschrijven. Tot dit moment lijkt ook daar sprake van een forse stijging, al kan er pas definitief iets over gezegd worden bij het sluiten van de inschrijvings-deadline op 1 oktober. [Tekst loopt door onder foto

Bij de nationale cijfers is te zien dat er dit jaar ook zeshonderd Britse studenten bij zitten. Sinds de Brexit moeten ook zij namelijk een vergunning aanvragen. Maar de meeste studenten komen uit China, India, de Verenigde Staten, Turkije en Indonesië, zegt de dienst.

Onderdak
De meeste studenten willen naar de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft. Ook hier is nog niet bekend hoeveel van deze studenten ook echt aan de start van het studiejaar verschijnen. Ze moeten immers wel ergens onderdak hebben en zeker in Amsterdam is de woningnood hoog.

Die woningnood is ook een issue voor Fontys, vanwege de krapte op de woning- en kamermarkt in de Fontys-steden Venlo, Eindhoven en Tilburg. Vorige week werd al een brandbrief door Fontys-instituten opgesteld om het probleem onder de aandacht te brengen van het bestuur en de dienst Studentvoorzieningen. Die laatste is daar inmiddels druk mee bezig. 

Het is bekend dat er, tot aan de coronacrisis, steeds meer buitenlandse studenten naar Nederland kwamen. Tot 2020 nam het aantal aanvragen volgens de IND jaarlijks met tien procent toe. Die lijn is nu weer voortgezet na de dip van vorig jaar. [HOP, Jan Ligthart]