Eindhoven,
18
december
2019
|
11:22
Europe/Amsterdam

Klimaatpopulisme

De Europese Unie heeft een Green New Deal uitgewerkt. In 2050 moeten we klimaatneutraal zijn. Dat is erg ambitieus maar aan mij zal het niet liggen. De kans dat ik tegen die tijd nog CO2 of iets anders uitstoot is vrij klein.

Nu ben ik van nature wel een beetje een na-mij-de-zondvloed-type maar ik was toch wel blij met een aantal van de voorgestelde maatregelen. Vooral het planten van 2 miljard extra bomen sprak mij aan. Helaas zie ik de laatste tijd vooral dat veel bos moet plaatsmaken voor andersoortige landschappen. Onze natuur moet blijkbaar voldoen aan de laatste smaken en bevliegingen van onze vaderlandse hobbyecologen.

Dat zijn dezelfde types die ooit een paar duizend koeien, paarden en herten naar een ingepolderd stuk grasland hadden overgebracht, er een hek omheen plaatsten en vervolgens die iconische grote grazers aan hun lot over lieten onder het motto ‘zo is de natuur’. Thans zijn ze bezig om een eeuwenoud cultuurlandschap om te vormen tot een troosteloze moddervlakte omdat bepaalde slijkkruipers blijkbaar belangrijker zijn dan weidevogels.

Blij dus dat deze gasten wat tegengas krijgen vanuit Brussel want deze grootschalige houtkap is voor mij als eenvoudige frequent flyer niet meer te compenseren.

Ondertussen zijn volgens anderen drastischer maatregelen nodig om het klimaat te redden. “Heel goed! Shell moet zsm opgedoekt worden”,  twitterde Jasper Groen, gemeenteraadslid namens Groen Links te Amsterdam. Hij reageerde op de actiegroep Extinction Rebellion die in de Stopera met zijn volle instemming anti-Shell liederen ten gehore had gebracht.

Ik ga binnenkort opheldering vragen waarom dit klimaatontwrichtende bedrijf mag adverteren op onze ponten”, vervolgde hij dapper. Wat een koene klimaatridder. Maar als je die advertenties niet wilt, bedank dan ook meteen voor de door bedrijven als Shell geproduceerde diesel waarop die ponten varen. Dan stel je echt een daad. Geef je burgers roeispanen om klimaatneutraal het IJ te kunnen oversteken en je hoort mij niet.

Maar met dit soort gratuite kretologie schieten we echt niks op. De hele energietransitie kost helaas tijd en daar hebben we bedrijven als Shell hard bij nodig. Cold turkey volledig afstappen van fossiel kan niet, tenzij je totale ontwrichting van economie en maatschappij met honderden miljoenen doden als gevolg voor lief wilt nemen.

Over dat soort zaken hoor je ‘filosofen’ als Groen uiteraard niet. Vorige keer schreef ik op deze plaats nog over het feit dat veel opleidingen, ook bij Fontys, wel wat meer economie in hun curriculum kunnen gebruiken. En dat het niet kunnen of willen denken in trade-offs een groot probleem is bij veel niet-economisch geschoolden. Deze populistische politicus uit Amsterdam is er een treffend voorbeeld van.

Ewoud Jansen is docent Finance & Accounting bij de opleiding International Business. Naast Bron publiceren ook andere media met enige regelmaat zijn blogs en opiniestukken. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.