COLUMN, Rens van der Vorst,
16
april
2021
|
09:20
Europe/Amsterdam

Italiaanse toestanden

Op Bron las ik een artikel over meer diploma’s en minder uitval in coronatijd. De toon was positief. Er waren veel grafieken. De meesten gingen omhoog. Twee keer viel het woord ‘studiesucces’. Twee keer was het gestegen.

Het deed me denken aan het wereldkampioenschap voetbal van 1990 in Italië. In aanloop naar dat toernooi bleek dat veel stadions niet voldeden aan de veiligheidsvoorschriften. De Italianen wisten daar wel raad mee. De veiligheidsvoorschriften werden snel aangepast.

Ook weer opgelost.

Was er in het hoger onderwijs ook sprake van Italiaanse toestanden, vroegen sommige lezers zich af. Hadden de studenten ook meer geleerd? Of was er soepeler beoordeeld? Minder hoge eisen gesteld? Had studiesucces zich ook uitgestrekt tot de persoonlijke ontwikkeling van de student? Of werd alleen gerapporteerd over wat je kunt meten? Lag, zoals wel vaker in het onderwijs, de focus op certificeren, in plaats van op leren?

Moeilijke vragen. Gelukkig is het bij mijn dochter, Elsje, in het examenjaar van het VMBO-TL, een stuk duidelijker. Daar gaan ze vol voor de Italiaanse methode. Logisch: een hoog percentage moet het examen halen, anders loopt het hele systeem vast. Dus, is er herkansing op herkansing op herkansing, zijn er meerdere examenmomenten en kun je vakken wegstrepen.

De kans is dus groot dat Elsje haar diploma haalt. Goed voor de grafieken. Maar weet je wat het mooie is? Dankzij die herkansing op herkansing op herkansing, die ze allemaal keihard nodig heeft, heeft ze straks ook meer geleerd.

Daar kan de vlag écht voor uit!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Elle v.d. Goorbergh
16
April
2021
Bull's eye! Maar wel treurig dit toch?!