Eindhoven,
19
januari
2023
|
09:46
Europe/Amsterdam

Hoger onderwijs hoopt op minder haatberichten met Mastodon

Steeds meer gebruikers van sociale media zien Mastodon als alternatief voor Twitter. Vanaf maart gaan de universiteiten en hogescholen ermee experimenteren. Ze willen zo minder afhankelijk worden van Twitter. Volgens Fontysmedewerker Hub Gerats zitten er zowel voor- als nadelen aan de server.

De universiteiten van Nederland en ict-vereniging SURF willen op Mastodon een omgeving creëren waar studenten en medewerkers van Nederlandse onderwijsinstellingen berichten kunnen delen. Ook de hogescholen haken aan. Het nieuwe platform lijkt op Twitter maar dan hopelijk zonder bedreigingen van anonieme gebruikers en opruiende hashtags.

Het Twitter-alternatief Mastodon bestaat uit talloze verschillende digitale ruimtes, oftewel servers, waarvan je lid kan worden. De data van gebruikers komen niet bij één bedrijf terecht en er spelen in principe geen commerciële belangen. Dat biedt perspectief, want instellingen maken zich al langer zorgen over de toenemende afhankelijkheid van grote tech-bedrijven als Twitter in wetenschap en onderwijs. Steeds meer wetenschappers en instellingen zijn al met persoonlijke accounts op Mastodon te vinden.

Inhoudelijke discussies
Programmamanager Publieke Waarden bij SURF Wladimir Mufty: “Sinds Twitter is overgenomen door Tesla-baas Elon Musk, die massaal mensen ontsloeg en accounts van journalisten blokkeerde, zijn mensen aan het denken gezet. Juist in het onderwijs en onderzoek is er animo voor een goed platform voor inhoudelijke discussies zonder achterliggend businessplan voor gebruikersdata.”

Dat het platform makkelijker inhoudelijke discussies en vrij debat faciliteert, komt volgens Mufty door de manier waarop het is opgezet. “Op Mastodon moet een gebruiker iets meer moeite doen. Je moet zelf je servers opzoeken. Dat hebben de ontwikkelaars opzettelijk zo ontworpen. Op Twitter krijg je bijvoorbeeld automatisch hele lijsten te zien met hashtags waar iedereen op dat moment op klikt.” 

Polarisatie
Het bedrijf achter Twitter probeert volgens Mufty op allerlei manieren meer gebruikers te trekken. “Dat geldt ook voor het promoten van veel bekeken tweets, of die nu ophitsend zijn of niet. Nare opmerkingen onder berichten worden vervolgens nauwelijks tegengegaan.”

Twitter is dus een grote vergaarbak van de hele wereld met een algoritme dat zoveel mogelijk bekijks probeert te trekken, legt Mufty uit. “Op onze Mastodonserver krijg je straks alleen te zien waar je zelf naar zoekt en waar gebruikers het over hebben in de wereld van onderzoekers en onderwijsprofessionals."

Daarmee verklein je volgens Mufty de kans op polarisatie of algoritmes die bepalen wat jij wel en niet te zien krijgt. "Als je iets op een andere server buiten de onderwijs- en wetenschapswereld wilt zoeken dan kan dat, maar dan moet je daar meer moeite voor doen.”

Pilot
Vanaf maart kunnen studenten en medewerkers, van de instellingen die meedoen, zich met hun instellingsaccount aanmelden voor de pilot van de Mastodon-server. Buitenstaanders kunnen geen lid worden. Mufty: “We moeten voor die tijd nog veel uitproberen en bespreken wat we met de moderatie gaan doen, dus hoe we zorgen voor goede omgangsvormen. Elke server mag namelijk zijn eigen regels toepassen."

“Als we niet willen dat er desinformatie wordt verspreid via de kanalen, dan moet er moderatie komen”, aldus de programmamanager van SURF. "Wordt daar een groep experts voor aangesteld? Doen zij dat vrijwillig of betaald? Dat zijn allemaal vragen die we nog moeten beantwoorden en hoe we dat invullen hangt samen met de waarden die we belangrijk vinden.”

Hub GeratsPrivacy
Net als elke organisatie heeft ook Fontys last van haatberichten op sociale media, weet Hub Gerats, Corporate Information Security Officer bij Fontys. Maar de pilot Mastodon gaat niet alleen over haatberichten, benadrukt hij. “Het gaat erover dat instellingen zich al langer zorgen maken over de toenemende afhankelijkheid van grote techbedrijven in wetenschap en onderwijs.”

Een ander punt volgens Gerats is de privacy van gebruikers. Grote techbedrijven maken gebruik van algoritmes. Niet alleen de afhankelijkheid, maar ook de gebruikte algoritmes baren zorgen. Maandag heeft de Autoriteit Persoonsgegevens hierover nog bericht.

Gerats ziet meerdere voordelen in het gebruik van Mastodon. “Hierdoor worden we minder afhankelijk van grote techbedrijven. Op dit platform kunnen we onafhankelijk discussie voeren, zonder achterliggend verdienmodel. Ook verkleinen we de kans op polarisatie of algoritmes die bepalen wat jij wel en niet te zien krijgt. En verder hoop ik  op een veiligere omgeving dan Twitter. Dit moet zich echter nog uitwijzen.”

Nadelen zijn er volgens hem ook. “Het bereik van Mastodon is kleiner dan Twitter wereldwijd heeft. Een gebruiker zal iets meer moeite moeten dan, het is meer opzoeken dan voorgeschoteld krijgen.”

Bubbel
Dat beaamt ook Mufty van SURF. “Het is makkelijker om in je eigen bubbel te blijven en gelijkgestemden te vinden, maar veel mensen vinden dat vaak juist wel prettig. Het aantal anonieme bedreigingen of haatberichten binnen de pilotomgeving zal afnemen omdat elke gebruiker herleidbaar is op de server. Maar als je er moeite voor doet, kun je ook andere servers zoeken om deel te nemen aan discussies. Interactie tussen verschillende servers is dus wel mogelijk.” 

Voordat de pilot met Mastodon formeel wordt gestart, worden de onderwijsinstellingen nader geïnformeerd. Pas daarna zal Fontys beslissen over deze pilot, laat Hub Gerats weten. [HOP/Marieke Verbiesen]

Boilerplate

Onderwijs- en onderzoeksinstellingen werken hard om studenten en medewerkers een veilige digitale omgeving te bieden. Je vindt hierover meer informatie bij SURF Publieke waarde. SURF is een coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen op het gebied van ICT. Ook Fontys is bij SURF aangesloten en actief in werkgroepen over het thema Publieke Waarden. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Marco Maas
30
January
2023
Als SURF toch bezig gaat met een Mastodon instance uitrollen, laat ze dan ook meteen Pixelfed instance uitrollen (= zelfde ActivityPub protocol, maar dan ingezet als Instagram clone ipv Twitter clone): dan ben je daar ook meteen van de commercie af... (en andere ellende) ?
My 2 C.
Frank Maas
20
January
2023
Het zou geweldig zijn als nagenoeg alle belangrijke software en communicatiediensten van de gezamenlijke onderwijsinstellingen zelf zou komen; wereldwijd wellicht. Zo was het lang geleden; het zou m.i. zo weer kunnen zijn. Toch heel vreemd dat we zo afhankelijk zijn van Microsoft (wat als dat bedrijf failliet gaat?), om maar een ander voorbeeld te noemen.