Eindhoven,
18
maart
2021
|
12:49
Europe/Amsterdam

Het Fontys-vrouwenkabinet

Nog nooit waren er bij de Tweede Kamerverkiezingen zoveel vrouwelijke lijsttrekkers. En één daarvan leidt nu zelfs de tweede partij van Nederland: Sigrid Kaag van D66. Nu doorpakken en een ‘vrouwenkabinet’ formeren, denkt Bron. Bij Fontys lopen genoeg geschikte vrouwen rond.

Vier jaar geleden maakte onze redacteur Marten van de Wier (inmiddels werkzaam voor dagblad Trouw) een kabinet van Fontys-experts. Hiervan wil Bron graag een traditie maken; daarom dit keer een ‘Fontys-vrouwenkabinet’.

Fontys is bij uitstek geschikt om een ministerploeg van het vrouwelijke geslacht te leveren. De helft van de directeuren van de instituten en diensten is vrouw, dat geldt ook voor een groot deel van de lectoren, docenten en onderzoekers. Bovendien heeft de studentenfractie van de Centrale Medezeggenschapsraad een studente als voorzitter.

Zouden vrouwen ook echt betere leiders zijn? Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw waren de kabinetten vooral mannelijk, en vrouwen zijn er nog steeds zwaar in de minderheid. Dus een keer ‘vooral vrouwelijk’ is op zijn minst een interessant experiment.
 

De Toekomst: Tessa Cramer
Door de coronapandemie is er meer dan ooit behoefte aan perspectief, een positief perspectief welteverstaan. Onze Fontys-lector en futurist Tessa Cramer is de uitgelezen persoon om dat te bieden.

‘Deze tijd forceert ons om de blik op de toekomst te richten en te formuleren hoe we door moeten/willen’, zei ze in een interview. ‘Futuristen kunnen juist nu een bijdrage leveren door anderen te leren toekomstdenken’. ‘Toekomstdenken’, daarvan kan het kabinet Rutte IV (?) vast wat gebruiken.

 

Digitaal burgerschap: Mandy Stoop
Voor Fontys Lerarenopleiding Tilburg zette ze de nieuwe afstudeerrichting Digitale Geletterdheid en Informatica op. Uniek voor Nederland en de aanstaande docenten die hierop gaan afstuderen, zijn hard nodig om jongeren wat ‘digitale wijsheid’ bij te brengen. Digitale systemen, algoritmes en sociale media kunnen op allerlei manieren gevaarlijk zijn, denk aan cybercrime, etnische profilering en sexting.

Als minister Digitaal burgerschap gaat Mandy Stoop eraan bijdragen dat burgers slimmer worden in de digitale wereld. En passant kan ze haar collega’s in Den Haag uit hun digibetocratie halen, zoals Arjen Lubach het enkele weken geleden omschreef.
 

Duurzaamheid: Elphi Nelissen
Klimaat stond bij deze verkiezingen bij veel stemmers bovenaan als belangrijkste issue voor een toekomstige regering. Een minister van Duurzaamheid mag in dit kabinet niet ontbreken. Het kersverse lid van het College van Bestuur van Fontys, Elphi Nelissen, is daar bij uitstek voor geschikt. Het onderwerp gaat haar aan het hart.

Zo was ze, tot ze afgelopen zomer bij Fontys begon, onder meer
hoogleraar Building Sustainability aan de TU Eindhoven. En ook bij Fontys heeft het haar aandacht. Onlangs opende ze nog het digitale platform Fontys for Sustainability.

 

Seksuele opvoeding: Dilana Schaafsma
#Metoo en recent #reclaimthesestreets, naar aanleiding van de moord op de Britse Sarah: vrouwen willen zich zowel op het werk, thuis, op sociale media als op straat veilig voelen. Zonder gesis, handtastelijkheden, ‘exposed’ te worden of de angst voor aanranding. Een gezonde kijk op de verhoudingen bij seksualiteit, moeten we daar al niet in het onderwijs aandacht voor hebben?

Associate lector Dilana Schaafsma zal daar als minister graag aan meewerken. Als medeorganisator van de Maand van de leuke seks (nu!) breekt zij een lans voor een positief beeld van seksualiteit.

 

Studentzaken: Elke van Kessel
"Er mag meer gevochten worden voor de belangen van studenten", zei Elke van Kessel tegen Bron, toen zij november 2020 werd aangesteld als voorzitter van de studentengeleding van de Centrale Medezeggenschapsraad van Fontys. Ze had het over die CMR, maar deze zin kan rechtstreeks worden doorgetrokken naar onze landsregering.

Behalve de basisbeurs terug, wat velen willen, zijn er nog genoeg andere studentzaken waar iemand haar schouders onder moet zetten, zoals de hoge kamerprijzen, de prestatiedruk en het Bindend Studieadvies.

 

Foto: Maaike van EschKunst en cultuur: Heidi Koren
Wie kan er mooier het belang van kunst en cultuur – in het vorige kabinet stiefdochterlijk behandeld – verwoorden, dan Heidi Koren. Behalve masterstudent aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten is zij namelijk ook stadsdichter in Nijmegen.

"Kunst leert ons dat we de wereld op talloze manieren kunnen bekijken", zei Koren (45) in een eerder interview in Bron. "Veel mensen plakken graag etiketjes: Zus is goed en zo is fout. Kunst is meerduidig en meestal niet te vangen onder één noemer. Het helpt om je blik open en onbevooroordeeld te houden."

 

Onderwijs: Linda van den Bergh
Als er iemand is bij Fontys die consequent en met veel energie pleit voor ‘inclusief’ onderwijs, dan is het wel Fontys-lector Linda van den Bergh.

De tweedeling in het onderwijs is door de coronapandemie mogelijk nog groter geworden, nu kinderen van laagopgeleide ouders vaak slechter af zijn bij het thuisonderwijs dan kroost van hoogopgeleide ouders.

Met Van den Bergh in de ministerploeg moet het lukken dat aan te pakken. En het lukt haar vast ook om dan eindelijk de klassen kleiner te krijgen, een wens die al langer breed in het onderwijs leeft.
 

Wonen: Monique Peels
Voor de studenten die de verkiezingsenquête van Bron invulden stond het bovenaan bij de vraag welke issues belangrijk zijn: de woningmarkt. Die is natuurlijk vooral voor starters op de markt een ramp. Nodig zijn (onder meer): veel nieuwe, duurzame woningen.

Bij Peels, hoofd van de Dienst Huisvesting & Facilitaire Zaken, zullen de handen jeuken om dit probleem aan te pakken. Bij Fontys heeft ze al veel ervaring opgedaan met nieuwbouwprojecten en dat leverde moderne, energieneutrale gebouwen op. Nu de rest van Nederland nog. [Petra Merkx]

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Helma Timmermans
23
March
2021
Wat een opmerkelijke keuze, zijn er alleen witte bekwame vrouwen?
Henk Verhoeven
19
March
2021
Ben ik de enige die zich aan het seksisme van dit artikel stoort...?
Paul Sprangers
19
March
2021
Ik mis Ilse, van de FHK-kantine (achternaam ken ik niet). Zij is coöperatief, zeer vriendelijk en bovenal uiterst efficiënt. Zij zou wat mij betreft het hele bovenstaande team kunnen vervangen. Wat zeg ik? - de voltallige regering!
Gerdjan Kipping
19
March
2021
Heeft Fontys geen vrouwen van kleur met kwaliteiten of waren die niet in beeld. Als ik naar onze studentenpopulatie kijk, lijkt het me dat die hun toekomstdromen hier niet in weerspiegeld zien.
Hidde
18
March
2021
Janet Antonissen was ook een kandidaat geweest. Haar grensoverschrijdende verbroedering is erg welkom in de Euregio.