Eindhoven,
23
februari
2021
|
16:10
Europe/Amsterdam

Halvering collegegeld: ‘Ieder voordeel is meegenomen’

Door de coronacrisis lopen dit jaar veel studenten studievertraging op. Met maatregelen als halvering van het collegegeld voor komend studiejaar wil het Rijk dat compenseren. Bron vroeg drie Fontys-studenten om hun mening daarover.

Stefan studeert ICT en door de coronacrisis loopt zijn studie uit. “Ik doe er minstens een half jaar langer over. Als alles goed gaat en ik alles in één keer haal tenminste.”

StefanDe 22-jarige student besloot zelf om een semester over te doen. “Alle lessen werden online gegeven en dat had Fontys in het begin niet goed opgezet. Dus er gingen naar mijn gevoel veel dingen fout, vooral bij MS Teams. Het werd ook veel moeilijker om feedback te krijgen. Zonder corona had ik dit semester wél kunnen halen.”

Geen geld in de prullenbak
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kondigde vorige week het Nationaal Programma Onderwijs aan. Met die maatregelen, goed voor 8,5 miljard euro, wil het ministerie de negatieve effecten van de coronamaatregelen voor scholieren en studenten dempen.

Door die compensatie vindt Stefan de vertraging minder erg. “De halvering van het collegegeld zorgt er in ieder geval voor dat het nu niet lijkt alsof ik geld in de prullenbak heb gegooid.”

Daarnaast wil hij ook niet met de vinger wijzen. “Niemand weet hoe ze deze situatie goed moeten aanpakken, omdat het voor iedereen de eerste keer is dat er zo'n pandemie is. In dit geval is denken in oplossingen moeilijker dan het lijkt, maar er wordt in ieder geval wél in oplossingen gedacht. Het zegt al heel wat dat we maar de helft hoeven te betalen.”

Liever een andere oplossing
Nick Martens is voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad van Fontys en student Applied Science. “Ik hoor overal om me heen dat het lastig is stages te vinden, wat het afstuderen en doorstuderen moeilijk maakt voor een hoop studenten.” Hij heeft zelf met geluk een stageplek kunnen vinden.

Nick MartensOndanks dat hij blij is dat er een halvering van het studiegeld komt, ziet Nick liever een andere oplossing.

“Naar mijn mening hadden ze beter met terugwerkende kracht het studiegeld van dit jaar kunnen halveren. Studenten die nu afstuderen krijgen dan ook een vergoeding voor dit gekke jaar. Met de oplossing van nu zijn alleen degenen die langer studeren geholpen. Daarnaast hebben studenten problemen met dít jaar en niet met aankomend studiejaar.”

Alternatieven en oplossingen
Bestuursvoorzitter Joep Houterman van Fontys erkent dit probleem. “We hebben veel signalen over studievertraging vanwege misgelopen stages, uitgestelde buitenlandverblijven en andere zaken”, zei hij eerder deze week bij Bron.

Nick is wel heel positief over de alternatieven en de oplossingen die binnen zijn instituut worden aangedragen. “Studenten mogen in plaats van een stage nu een minor doen of andere projecten, waardoor ze zo min mogelijk vertraging oplopen. Ze gaan nu gewoon in een ander stadium van de studie verder.”

Volgens hem is het natuurlijk wel onmogelijk om voor een afstudeerstage iets vervangends te doen. “Dat probleem kun je écht niet oplossen.”

StaceyStageplek geen probleem
Toch is het niet overal kommer en kwel. Stacey, een eerstejaars studente Pedagogiek, had geen enkel probleem met het vinden van een stageplek. “Veel bedrijven die ik benaderde via de stagedatabase van Fontys wilden me meteen hebben als stagiair, mede door mijn vooropleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en mijn baan als au-pair.”

De studente vindt het collegegeld dat ze betaalt op dit moment sowieso te veel. “Pedagogiek is een studie waarbij je heel veel zelf moet doen en regelen. We hebben weinig lessen of begeleiding van docenten. Door corona missen we niet extreem veel en zijn er niet heel veel dingen anders dan normaal, alleen dat we online les hebben in plaats van op locatie.”

“Maar ieder voordeel is meegenomen dus ik ben natuurlijk blij met de halvering van het collegegeld. Op zich staat dat voor mij ook wel in verhouding tot wat ik mis aan onderwijs en begeleiding.” [Jacky Eickes en Bram Keeris]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.