Eindhoven,
14
mei
2020
|
20:35
Europe/Amsterdam

'Geen studenten in OV tijdens de spits'

Het hoger onderwijs in Nederland heeft met het kabinet afgesproken dat het studenten niet laat reizen tijdens de spitsuren. Daarnaast zullen deze onderwijsinstellingen er alles aan doen om studenten zo weinig mogelijk met bus en trein te laten reizen. Dat bleek een voorwaarde van het kabinet voor een toekomstige 'heropening' van fysiek onderwijs bij hogescholen en universiteiten. 

 

De afspraak staat in een Kamerbrief van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Volgens de NOS zou er zelfs een specifiek tijdslot afgesproken waarbinnen studenten dan dienen te reizen. Dat zou zijn tussen 11 en 15 uur. 

Dat heeft nogal wat gevolgen. En niet alleen voor het openbaar vervoer, zo hield Fontys-voorzitter Joep Houterman donderdagavond de Centrale Medezeggenschapsraad voor. "De openingstijden van onze gebouwen zijn daardoor dan ook zeer beperkt. Het zal nog een hele toer worden om de 600 toetsen die we nog fysiek willen afnemen dit collegejaar in die beperkte tijd in onze gebouwen te houden."

Praktijkonderwijs
Het is nog lang niet duidelijk of en wanneer het hoger onderwijs de deuren mag openen, zo bleek ook uit een interview dat Bron deze week had met minister Ingrid van Engelshoven. De hoop is dat dit mogelijk vanaf of na 15 juni het geval zal zijn en dat er dan beperkte ruimte komt voor praktijkonderwijs en toetsen.  

Hoewel het openbaar vervoer niet de enige hindernis is, ook de inrichting van de gebouwen en campussen van de instellingen moeten aangepast worden, vormt het wel een van de grootste hoofdbrekens. Ook in het OV blijft anderhalve meter afstand het motto. Hoe drukker het is in bussen en treinen, hoe lastiger dat in de praktijk uit te voeren is. En studenten uit het hoger onderwijs maken traditioneel veel gebruik van het OV. [Jan Ligthart

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Casper
15
May
2020
's avonds reizen mag wel ook toch, neem ik aan? Dan kan tussen 11u en 15u heen, en na 19u terug. Lesdagen van 13u tot 20u? Zit vast niet iedereen op te wachten, maar iedere dag uitslapen klinkt toch goed?
Henk Nihot
15
May
2020
Het is absurd dat de tijden dan niet van 10.00 tot 16.00 worden,de spits wordt dan ruimschoots gemeden en voor de scholen een stuk gunstiger!!??