Eindhoven,
23
juni
2022
|
14:51
Europe/Amsterdam

Fontysdocent Rens komt met menselijk alternatief CEPTCHA

Het begon met een ergernis en een grap. Het werd een nieuwe tool,  een plugin die de mens weer tot mens maakt op het internet. Geen CAPTCHA maar CEPTCHA.  "Zo maak je Fontys for Society  concreet  en laat je dat impact maken", aldus bedenker Rens van der Vorst.

Rens van der VorstCaptcha wordt wereldwijd gebruikt op websites als controlemiddel, voornamelijk om spam tegen te gaan. Moet je je naam en persoonlijke data invullen, dan krijg je er vaak zo'n Captcha-tableau onder. Klik de plaatjes aan met een brug, een zebrapad, etc.  

Rens van der Vorst, docent bij Fontys Hogeschool ICT maar tevens ‘technofilosoof’ en geliefd columnist bij Bron, ergert er zich al jaren dood aan. “Dat je aan een robot moet bewijzen dat je zelf geen robot bent. En dat een robot dat dan bevestigt…” 

Toen hij daar weer eens hardop over mopperde in de nabijheid van een collega, zei die laatste gekscherend. “Dan maak je toch iets met moppen in plaats van die plaatjes.” 

“Dat moet je tegen mij geen twee keer zeggen. Ik ga daar dan meteen serieus over nadenken”, aldus Van der Vorst. En het bleef niet bij nadenken. Samen met een ex-Fontyscollega die nu websitebouwer van professie is, ontwikkelde hij een menselijk alternatief voor captcha, met als naam ceptcha. [Tekst loopt door onder illustratie]

Voor de goede orde: Fontys zelf gebruikt geen CAPTCHA's. Maar ontelbaar veel andere bedrijven en organisaties op het web wel. Daarvoor moet meestal betaald worden. En, zoals in het geval van Google, er wordt ook data mee verzameld. CEPTCHA doet dat laatste niet én is gratis.  

‘CAPTCHA's zijn saai, vernederend, beledigend, ja zelfs onmenselijk!’, staat geschreven op de website van CEPTCHA. Als gebruiker krijg je bij CEPTCHA daarom geen plaatjes voorgeschoteld, maar een grap: een vraag met vier antwoorden waarvan er één correct is.  

De vragen zijn onzinnig, de antwoorden al helemaal. Grappig, hilarisch, flauw, vergezocht, op het randje: het is humor. En humor, zo stelt Van der Vorst, is nou net iets dat een robot niet heeft. En dat maakt deze tool daarmee dus ook menselijk. 

“Mijn persoonlijke ambitie hierachter is dat mensen meer gaan nadenken over hun relatie met technologie. We hebben steeds meer de neiging om onszelf in digitale termen te definiëren. Dat is niet goed. Ik hoop daarom dat dit opgepakt wordt, dat onze tool gebruikt gaat worden. Als het echt gaat lopen, willen we het verder uitbouwen”, zegt Van der Vorst, die eerder ook al betrokken was bij de ontwikkeling van de TICT-tool van Fontys.

“Het zou mooi zijn als duizenden websites CEPTCHA gaan gebruiken. En dat daarmee Fontys nog meer wordt gepromoot als innovatief, dat het een voorbeeld is van hoe ‘Fontys for Society’ handen en voeten krijgt. En tenslotte is het ook nog perfect materiaal voor studenten om verder aan te werken en uit te testen.” [Jan Ligthart]

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Tesy
22
December
2022
Test
Paul
26
June
2022
Leuk idee! Ik ga dat eens bekijken en wellicht toepassen op websites!
Freddy Hurkmans
25
June
2022
Geweldig. Ook ik erger me dood aan captcha, ik hoop dus van harte dat CEPTCHA veel gebruikt gaat worden.
Inge
25
June
2022
Briljant.