Eindhoven,
09
januari
2020
|
15:08
Europe/Amsterdam

Fontys ziet AI-plan van de buurman wel zitten

''Heel interessant. Als Fontys staan wij zeker open voor deze handreiking om samen op te trekken in dit project." Joep Houterman, waarnemend voorzitter van het Fontys-bestuur, loopt wel warm voor de plannen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om regionaal stevig te gaan samenwerken bij de verdere ontwikkeling van artificial intelligence. 

Tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van Brainport eerder deze week zei de bestuursvoorzitter van de TU/e, Robert-Jan Smits, zo'n regionale samenwerking te willen opzetten. De universiteit wil daarbij aanspraak maken op een half miljard euro uit het investeringsfonds van minister Wopke Hoekstra. 

Smits hoopt nog dit jaar groen licht te krijgen voor een nog te formuleren voorstel en dat dit dan meteen het jaar erop geïmplementeerd wordt. Daarbij noemde hij als partners in die samenwerking onder meer Fontys, Summa, Tilburg University, ASML, TNO, Philips en VDL.

Prima aansluiting
Houterman wordt wel enthousiast van dit idee: "Wij hebben hierin natuurlijk ook een logische, aanvullende rol voor de universiteit. Zij doen theoretisch onderzoek, wij toegepast onderzoek, dus dat sluit prima aan, zeker als je ook nog mbo-instelling Summa en andere partners erbij betrekt." Hij neemt de uitnodiging van 'de buurman' dan ook graag aan: "Het lijkt mij heel mooi om hierover verder te praten."

Overigens hoeft Smits niet ver te zoeken als het gaat om een regionaal samenwerkingsverband. Los van Brainport zelf, heeft de zojuist vertrokken Fontys-voorzitter Nienke Meijer anderhalf jaar geleden nog meer dan 200 bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen verbonden aan het Brainport Talent & Skills Akkoord. Het gros daarvan kan ook in zo'n AI-voorstel worden betrokken.  

Innovatie als motor
In hoeverre de oproep van Smits vooral een 'hengelpoging' is om meer geld uit Den Haag richting TU/e en Brainport te laten vloeien, dat moet nog blijken. De TU/e-voorzitter verwees ook nog even naar de 'groeibrief' die EZ-minister Eric Wiebes vorige maand presenteerde. 

Robert-Jan Smits“Maar liefst twintig keer benoemt die brief de waarde van innovatie-ecosystemen als drijvende kracht voor economische groei. Dat is een nationale omarming van innovatie-ecosystemen, en dat is zuiver toe te schrijven aan de verworvenheden van Brainport.”

De TU/e investeert nu al 100 miljoen euro in Artificial Intelligence, zo zei Smits in het Evoluon. Niet alleen om economische redenen, maar ook om wat AI gaat betekenen voor de maatschappij.

Smits stelt dat Brainport Eindhoven de potentie heeft om één van de wereldwijde hotspots te worden van AI voor hightechsystemen. “Veel bedrijven en instellingen in deze regio lopen op dat gebied al in de voorhoede.” [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.