Eindhoven,
07
oktober
2019
|
13:54
Europe/Amsterdam

Fontys vierde op hbo-ranglijst van Elsevier

Van de vijftien brede hogescholen in Nederland staat Fontys op de vierde plaats in de jaarlijkse ranglijst van Elsevier. Omdat er dit jaar geen Nationale Studenten Enquête was, zijn voor het onderzoek dit keer de data over de afgelopen vijf jaar met elkaar vergeleken. Daaruit volgt een 'medaillespiegel' die wordt aangevoerd door de Hanzehogeschool Groningen, voor Windesheim en NHL Stenden. 

Voor Fontys betekent die vierde plek een forse verbetering in vergelijking met de lijstjes van de afgelopen jaren. Daarop was het meestal een middenmoter. Zo stond Fontys in het vergelijkbare, maar met andere data samengestelde Elsevier-lijstje van 2018 nog op de achtste plaats. In dat lijstje prijkte Avans nog bovenaan; die hogeschool staat nu op de vijfde plaats.

Nieuwe methode
Afgelopen jaar was er veel gedoe over de Nationale Studenten Enquête (NSE). De Vereniging Hogescholen besloot niet meer mee te werken omdat de NSE de privacy van studenten niet volledig zou kunnen garanderen. Naar verluidt heeft de vereniging overigens ook een andere agenda: het koppelen van de uitkomsten van de enquête aan het individuele studiesucces van de student. En dat stuit weer op verzet van vakbonden en ministerie. 

Einde van het liedje is dat er geen NSE-gegevens zijn over 2019. Dus besloot Elsevier samen met onderzoeksbureau ResearchNed een trendanalyse te maken over de periode 2014 tot 2018. Die laat zien hoe opleidingen door de jaren heen presteren. Het gaat dan alleen om voltijds bachelor- en masteropleidingen die met belastinggeld zijn bekostigd. 

Goud, zilver en brons
Een opleiding krijgt een medaille als studenten de laatste drie jaar bovengemiddeld tevreden waren én als de opleiding in vergelijking met met andere opleidingen uit dezelfde sector ook minstens één jaar hoorde bij de opleidingen met de meest tevreden studenten. Drie jaar bij de top betekent goud, twee jaar is zilver en één jaar brons. 


Fontys heeft in totaal vijf maal goud, vijf maal zilver en 7 keer brons gehaald. Dat levert de vierde plaats op in de medaillespiegel. Daarbij moet wel worden aangetekend dat geen enkele instelling in de buurt komt van het aantal in dit onderzoek meegenomen opleidingen dat Fontys aanbiedt. Waar gemiddeld 50 tot 60 opleidingen per instelling zijn meegenomen, zijn dat er bij Fontys 93. 

Wageningen
Bij de brede universiteiten gaat eveneens Groningen aan kop, gevolgd door de Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht. Bij de specialistische uni's is het Wageningen dat afgetekend de beste is. [Jan Ligthart]

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.