Eindhoven,
29
september
2017
|
12:38
Europe/Amsterdam

Feest bij de buren

Elsevier: TU Eindhoven beste van Nederland

Na de Keuzegids HBO 2018 kwam deze week ook Elsevier met lijstjes. Wat zijn de beste hogescholen en universiteiten van Nederland? Fontys is ook in het Elsevier-lijstje middenmoot. Bij de buren van Fontys in Eindhoven, Technische Universiteit Eindhoven, kon echter de vlag uit.

De studenten zijn uiterst tevreden over hun opleidingen aan de TU/e, die daardoor bovenaan de ranglijst van beste technische universiteiten staat. Het weekblad baseerde zich hiervoor met name op de Nationale Studenten Enquête. Daaruit werd alleen het cijfer gebruikt dat studenten gaven voor ‘algemene tevredenheid’ over hun opleiding.

Van de 12 opleidingen beoordeelden de TU/e-studenten er 6 als positief, 5 als gemiddeld en 1 als negatief. Fontys Hogescholen staat op plek 8 van de 16 brede hogescholen. Van de 71 beoordeelde opleidingen kregen er 13 een positief oordeel, 42 een gemiddeld en 16 een negatief oordeel, volgens de methode van Elsevier.

Opvallend is overigens dat de Hogeschool van Amsterdam op de Elsevier-lijst elfde staat, net onder het midden, terwijl die hogeschool volgens de Keuzegids ‘de slechtste’ van Nederland zou zijn. Die kwalificatie valt nu Hogeschool Utrecht ten deel.

Avans Hogeschool, met vestigingen in Breda, Den Bosch en Tilburg, eindigt in beide rankings bovenaan. De beste ‘brede’ universiteit van Nederland staat in Utrecht. [Petra Merkx]

Zie ook het eerder verschenen artikel over de Keuzegids op Bron: ‘Sittard en kunsten scoren goed op ranglijst hogescholen’.