Eindhoven,
02
september
2019
|
20:17
Europe/Amsterdam

Fontys krijgt Centrum voor Circulaire Transitie

Fontys krijgt een Centrum voor Circulaire Transitie. Dit centrum wordt de spil in onderzoek en kennisdeling over hergebruik van grondstoffen en alles wat daarmee te maken heeft. Het gaat dus niet alleen om bijvoorbeeld onderzoek naar recycle-technieken, maar ook om hoe je zo’n techniek in de markt kunt zetten.

Het Fontys Centrum voor Circulaire Transitie (FCCT) verricht het praktijkgericht onderzoek en de kennisdeling daarvan in samenwerking met lectoraten, studenten, bedrijven en andere onderwijsinstellingen.

Fontys-voorzitter Nienke Meijer lanceerde vandaag het FCCT tijdens de opening van het nieuwe studiejaar. Met het nieuwe expertisecentrum draagt Fontys een steentje bij aan de doelstelling van de overheid, een volledig circulaire economie in 2050, en aan de energietransitie (van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie).

Mkb-bedrijven
Fontys heeft de laatste jaren al verschillende ‘circulaire projecten’ opgezet. Zo helpt de hogeschool 15 mkb-bedrijven om circulair te gaan ondernemen. “Voor het mkb is het vaak lastig om de overstap naar circulair ondernemen te Programmamanager Fons Claessenmaken. Grote bedrijven als Philips of ASML hebben milieuspecialisten en een research- & development-afdeling in huis. Het mkb vaak niet”, zei programmamanager Fons Claessen in een eerder interview met Bron.

Alle lopende onderzoeken en projecten worden ondergebracht in het nieuwe expertisecentrum FCCT. Dat is heel breed: het gaat van het onderzoek naar de recyclebaarheid van bepaalde grondstoffen tot hoe je industrieterreinen duurzaam kunt maken.

Waarde in het onderwijs
Het centrum besteedt niet alleen aandacht aan onderzoek en kennisdeling, maar zorgt er ook voor dat ‘circulariteit’ een vaste waarde wordt in het onderwijs van Fontys. Er is al een minor Circulaire Economie, maar daar kunnen in de toekomst een major en master aan worden toegevoegd.

Studenten kunnen in de toekomst ook afstuderen op circulariteit. Het Fontys Centrum voor Ondernemerschap wordt gestimuleerd startups die met dit onderwerp bezig zijn, te ondersteunen.

MOOC's en symposia
Aan kennisdeling doet FCCT onder meer door het maken van zogenoemde MOOC’s (Massive Open Online Course), in samenwerking met andere onderwijsinstellingen. Er komen ook symposia en kenniscafés over de verschillende facetten van hergebruik van grondstoffen.

De echte kick-off van het FCCT vindt begin februari 2020 plaats tijdens de ‘Week van de Circulaire Economie’. De financiering is in eerste instantie voor vier jaar, daarna zou het centrum op eigen benen moeten kunnen staan. [Petra Merkx]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Facet Government
13
September
2019
Beste,

graag denken en doen wij mee om dit te doen slagen! grt,

de directie van Facet Government,

P. Derksen
Rik Ruigrok
10
September
2019
Dit vind ik echt uitstekend, vraag me al jaren af wanneer dit eens los zou komen , Ik ben zwaar geïnteresseerd~!

hou ons op de hoogte ,

groet Rik