Eindhoven,
12
december
2023
|
14:47
Europe/Amsterdam

Fontys en inclusiviteit: 'Wtf is deze shit?'

‘Mensen moeten zich niet met homoseksualiteit bemoeien’, ‘wtf is deze shit?’ en ‘blij dat ik niet voor deze school heb gekozen’. Het is een greep van de negatieve reacties die onder een video over Paarse Vrijdag op het social media-account van Fontys verscheen. Komt dit vaker voor en hoe gaat Fontys met deze reacties om?

Dat negatieve reacties op activiteiten en sociale media-posts over de lhbti+-community vaker voorkomen, is volgens Ilonka van der Sommen, lid van de kenniskring van het lectoraat Waarderen van Diversiteit en Fontys Pride, evident. “Het mag zeker zo zijn dat je niets met deze community hebt, maar het gaat hier meer over de manier waarop mensen erover communiceren. Of het nu over lhbti, Ajax, huidskleur of de kleur van je ogen gaat, we vinden maar dat we alles kunnen roepen op social media.”

De regenboogvlag bij de Fontyslocatie in Den BoschInternet wordt gezien als een makkelijke, anonieme plek. Dat herkent Linda van den Berg, lector binnen het lectoraat Waarderen van Diversiteit, ook. “Wanneer we iets over inclusiviteit, diversiteit of inclusieve taal publiceren, komen daar altijd harde en negatieve reacties op. Sommige collega’s en studenten durven niet volledig zichzelf te zijn in het openbaar of kijken voortaan uit met wat zij plaatsen vanwege die reacties, en dat is schrijnend.”

Van niets naar nieuw statement
Hoewel Fontys diversiteit promoot, onder andere met Fontys Pride en de regenboogvlaggen, blijkt na een rondvraag dat Fontys geen instellingsbrede code kent over het wel of niet afschermen van uitingen op sociale media. Binnen het team Marketing & Communicatie is deze week gesproken over hoe met deze kwetsende reacties en uitingen om te gaan. 

“Fontys kent op dit moment wel een gedragscode die in 2021 goedgekeurd is door het College van Bestuur en de centrale medezeggenschapsraad, maar daar staat niet in hoe we moeten handelen bij kwetsuur. Daarin staat alleen wat we verwachten van medewerkers, studenten en anderen wanneer zij over Fontys praten”, laat een medewerkster weten.

Daar komt in januari verandering in. Juridische Zaken, dat ook verantwoordelijk was voor de opzet van de gedragscode, gaat dan hoogstwaarschijnlijk samen met Marketing & Communicatie aan de slag om een nieuw statement op te stellen. “Mensen vinden dat ze zomaar kunnen roepen wat ze willen en denken, maar Fontys moet een veilige omgeving zijn voor iedereen.” [Noëlle van den Berg]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Kevin
17
December
2023
@Redactie Bron; fijn dat de reactie is geplaatst en dat jullie juist discussie bevorderen, jammer dat ik dan niet kan reageren op jullie reactie, maar wel op die van anderen.

Het niet publiceren van bepaalde zaken ging niet over reacties, maar over artikelen. Daarin zijn jullie toch niet zo onafhankelijk als dat jullie stellen. Ik kan de communicatie daarover ook overleggen hoor, dat lijkt me dan iets wat we intern kunnen afstemmen. Iets wat ik destijds ook heb geprobeerd. Toen werd ik van het kastje naar de muur gestuurd en kwam het hier nooit tot een publicatie. Beetje jammer dus dat jullie nu -voor iedereen om te lezen- pretenderen onafhankelijk te zijn...
Kevin
16
December
2023
Hoewel ik snap dat er een aantal medewerkers van Fontys zijn die zich hierover zorgen maken, vind ik het vreemd dat Fontys hierin meegaat. In het verleden heb ik contact gehad met dienst M&C, omdat ik aandacht wilde vragen voor een onderwerp, wat niet past in het linkse straatje, waarin ook het hoger onderwijs (HO) zich in verkeert.

Hoewel ik het prima vind dat er aandacht is voor bepaalde minderheidsgroepen, ben ik van mening dat dit niet opgedrongen moet worden aan onze maatschappij. Je ziet dit gebeuren bij de LHBTQI+ gemeenschap, maar ook bij vegans, klimaatactivisten en Kick-Out-Zwarte-Piet groeperingen. Het is prima als men ergens een eigen mening op nahoudt, maar dat hoef je een ander niet op te dringen. Niemand spreekt jullie hierop aan, waarom zouden jullie er dan voor kiezen om dit op te dringen en dwingen? Je lokt daarmee reactie uit die je liever niet wilt, dat blijkt wel uit dit artikel.

Ik kreeg destijds te horen dat Fontys niet doet aan politieke statements, en dat gevoelige onderwerpen liever worden vermeden. Dat is immers niet de taak van een onderwijsinstelling. Destijds heb ik ook verwezen naar de uitingen rondom de pride en het hijsen van de LHBTQI+ vlag en de uitingen die Fontys in dat geval wel doet op haar eigen kanalen, maar ook op social media.

Volgens de collega's die mij tewoord stonden, had ik het niet bij het juiste eind. Toch zie ik meer en meer aandacht voor hypes en termen die vanuit Den Haag worden afgestort op onze samenleving. Fontys gaat hierin braaf mee. Onze organisatie is politiek nogal links geörienteeerd.

Dit is voor mij geen nieuws, ik werk al 18 jaar voor Fontys en weet inmiddels dat dit zo is. Wat voor mij wel zorgwekkend is, is dat je hierover de discussie niet mag aangaan, zeker niet publiekelijk. Ik vraag me dus ook af of deze reactie online zal komen.

In de academische wereld heeft men vaak een standpunt, veelal links geörienteerd. Zodra je hierover twijfel hebt of vragen wilt stellen, zet men je al snel in een hoekje, waarin je niet wilt verblijven. Een van mijn favoriete uitspraken is dan ook; hoe hoger opgeleid, hoe minder men zelf nadenkt. Ze herkauwen hetgeen hen is voorgekauwd in het onderwijs dat zij hebben mogen volgen. Praktisch opgeleide mensen hebben hier minder last van en doorzien wel wat er gaande is in de wereld en dus ook in de EU en politiek kringen in Den Haag.
Redactie Bron
16
December
2023
Beste Kevin, Bron publiceert alle reacties -wars van welk standpunt die bevatten - op elk onderwerp. Dus ook deze. Wij kennen slechts drie spelregels voor reacties: 1. Het mag nooit beledigend of kwetsend op een persoon gericht zijn, 2. Het mag niet discriminerend of anderszins aanstootgevend zijn, 3. Het moet over het onderwerp gaan waarop wordt gereageerd, terzake zijn dus.
Bron is onafhankelijk, draagt geen mening uit en is juist mede bedoeld om discussies en dialogen te stimuleren.
Alexander
15
December
2023
Ik ben benieuwd naar de verhouding Fontys medewerkers die docent zijn en die dat niet zijn. En hoe deze trend loopt. Is dat bekend?