Eindhoven,
15
januari
2018
|
15:36
Europe/Amsterdam

Eveline Wouters hoogleraar Succesvolle technologische innovaties in de zorg

Eveline Wouters ‒ lector Health Innovations & Technology aan Fontys Paramedische Hogeschool ‒ is benoemd tot hoogleraar. Per 1 januari bezet ze de leerstoel ‘Succesvolle technologische innovaties in de zorg’ aan Tilburg University.

De bijzondere leerstoel maakt deel uit van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Tilburgse School of Social and Behavioral Sciences (TSB). Wouters’ aanstelling is mede in het leven geroepen door Fontys Paramedische Hogeschool. ‘Deze stap draagt bij aan onze ambitie een substantiële bijdrage te leveren aan ontwikkelingen in de gezondheidszorg’, laat het instituut in een persbericht weten.

Kloof dichten
In haar onderzoek houdt Wouters (van huis uit arts) zich bezig met de ‘verbinding’ tussen mens en techniek in de zorg. Dat het niet altijd even soepel scharniert, doet Wouters uit de doeken in een eerder interview met Bron. In de praktijk blijven dure (orthopedische) hulpmiddelen bijvoorbeeld ongebruikt, omdat de specialist onvoldoende rekening heeft gehouden met de leefwereld van de patiënt.

Echter: wanneer technologische innovaties wél succesvol zijn kunnen zij daadwerkelijk bijdragen aan meer zelfregie en kwaliteit van leven voor mensen met een (chronisch) gezondheidsprobleem. “Met apparaatjes die je verbindt met een iPad, kun je bijvoorbeeld zelf je bewegingen, bloeddruk of suikergehalte bijhouden.” Een goede zaak, volgens Wouters. Op die manier worden problemen eerder gesignaleerd dan bij een halfjaarlijks routineonderzoek.

Ook in haar hoogleraarschap wil Wouters zich inspannen om de kloof tussen mens en techniek in de zorg te overbruggen. Daarnaast streven de samenwerkingspartners Tranzo en Fontys ernaar de kennis op dit terrein verder te bundelen. [Frank van den Nieuwenhuijzen]