Eindhoven,
24
april
2020
|
09:30
Europe/Amsterdam

Een app van niks

Wat is dat toch met apps? Dat ze gezien worden als een soort van duizend-dingen-doekjes. Heb je een probleem? Dan download je een app! Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Ik ken bijvoorbeeld iemand die vette stress krijgt van zijn mindfulness-app.

Tijdens het debat over de corona-apps voor contactonderzoek werd uren gediscussieerd over de veiligheid van apps waarvan iedereen die er een beetje verstand van had al lang wist dat ze nooit zouden gaan werken. Dat gaat nooit werken! Ja, maar gaat het op een veilige manier nooit werken?

Het waren apps van niks!

Sommige apps maken dingen zelfs erger. Kon je vroeger je slechte genen nog de schuld geven van je overgewicht, nu is het je eigen schuld. Er is toch een app voor, dikke? Nou? Lopen, dan!

Daarom laat ik studenten Smart Mobile altijd even op zoek gaan naar fijne, bescheiden apps! Apps die hun plaats kennen. Bijvoorbeeld een app die vibreert vlak voordat in een film een onbelangrijke scène getoond wordt, zodat je weet wanneer je kunt gaan plassen. Of diverse apps die bijhouden waar je allemaal hebt gepoept.

Er is ook een app waarmee je eigenlijk alleen ‘Yo’ kunt zeggen tegen je vrienden en een app van 400 dollar die weinig kan, behalve dat je hem kunt laten zien aan anderen. De Rolex onder de apps.

Maar mijn favoriet is Nothing, een populaire Android-app die zo geprogrammeerd is (en dat is best knap) dat je er absoluut helemaal niets mee kunt. Een échte app van niks.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.