Eindhoven,
14
januari
2022
|
10:39
Europe/Amsterdam

De Fontys Goede Vooruitzichtenkalender 2022

In deze koude januarimaand is het voor velen nog vooral thuis bikkelen achter de laptop, zonder gezellige vrijmibo of chillen in de club. Daarom in deze Fontys Goede Vooruitzichtenkalender wat positief nieuws voor de komende 12 maanden.

JubileumboekJANUARI: Boekje op de deurmat
De meeste medewerkers kregen hem al in de bus: het boekje ’25 jaar Fontys’, met daarin onder meer vier interviews over de toekomst van Fontys. Hilarische verhalen over een kwart eeuw Fontys staan ook in het boek.

Maar er is meer dan dit boek. Er komen gedurende het jaar nog jubileum-evenementen, zoals lezingen en symposia. Hoogtepunt wordt het grote feest dat de onderwijsinstelling geeft op 25 juni. Hiervoor worden alle ruim vijfduizend medewerkers uitgenodigd.

Olivia KramerFEBRUARI: Eerste stappen bij Fontys
Olivia Kramer zet deze maand haar eerste stappen in de gebouwen van Fontys als nieuwe directeur Hogeschool HRM en Psychologie. Spannend, een nieuwe baan. 

Ze is niet de enige die in februari een nieuwe carrière begint bij Fontys. Zover nu bekend starten er op de eerste van deze maand 49 mensen (er kunnen er de komende weken nog enkele bijkomen). 

Hopelijk vertelt het kabinet vandaag dat het hoger onderwijs weer open mag en volgt over niet al te lange tijd het bericht dat het thuiswerken ook geen verplichting meer is. Zodat deze medewerkers in real life hun collega’s en omgeving leren kennen.

MAART: Geluk en hoop in nieuwe tijden
Een extra shotje geluk kunnen veel mensen wel gebruiken na deze lange, saaie winter. Wie kan dat beter toedienen dan geluksonderzoeker en -ambassadeur Leo Bormans? 

Op 14 maart treedt hij op tijdens de Fontys Dutch Happiness Week in het Parktheater in Eindhoven. Zijn voorstelling heeft de titel: Geluk en hoop in nieuwe tijden. Voor álle medewerkers en studenten. 

Een ander interessant evenement tijdens de Dutch Happiness Week is de Fontys Master Class (de opvolger van het Denk Groter Debat) met Wilbert Paulissen, korpschef van de politie Brabant-Oost en één van de kopstukken in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit en ondermijning in Brabant. Ook in het Parktheater.

Kennedy TielmanAPRIL: Presentatie onderzoek in San Diego
De American Educational Research Association ontving voor haar jaarlijkse bijeenkomst, van 21 tot en met 26 april in San Diego in de VS, maar liefst 10.000 aanvragen voor presentaties. 

Een hele eer dus voor Fontysdocent en -onderzoeker Kennedy Tielman dat hij er met collega Tom Adam mag gaan spreken over zijn promotieonderzoek. Het is een verkennend onderzoek over culturele spanningen tussen docenten en studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Welke kennis, vaardigheden en gedrag kunnen helpen om beter om te gaan met deze spanningen?

Tielman hoopt een maand later te promoveren op dit onderzoek. Elke jaar promoveren meerdere Fontydocenten op hun onderzoek. Een life event voor velen. Er gaan intensieve jaren van hard werken aan vooraf.

Het nieuwe onderkomen van ICT in Eindhoven.MEI: Fontys ICT bestaat 50 jaar
Met slecht 25 studenten begon 50 jaar geleden het ict-onderwijs in Eindhoven. Toen nog voor de zogenoemde ‘harde programmatuur van computers’. Nu is Fontys Hogeschool ICT (Eindhoven en Tilburg) één van de grootste instituten van Fontys met ruim vierduizend studenten en verschillende afstudeerrichtingen, en ook creatiever. 

Nog een jubileum dus. Het instituut kon het niet laten passeren, ondanks de overlap met het Fontysbrede jubileumjaar. Op 17 mei is campus Rachelsmolen geheel in ict-sferen. Lezingen, workshops, studenten, medewerkers, alumni, werkveld … en gewoon feest!

Café 040 op campus Rachelsmolen, nu nog dicht.JUNI: Genieten op het terras
In juni kan weer genoten worden van de zon op het terras van het café op campus Rachelsmolen. Drie studenten werken in opdracht van en samen met de dienst Huisvesting en Facilitaire Zaken aan plannen voor een community café. 

Het idee is om een plek te creëren waar studenten en medewerkers elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten, waar studieverenigingen evenementen kunnen organiseren en waar iedereen kan genieten van een hapje en een drankje. 

Het café is nog in afwachting van een vergunning en er moeten nog enkele administratieve randvoorwaarden worden vervuld. Maar dan staat niks meer een gezellige zomer op de campus in de weg. 

JULI: Universiade
De World University Games – voorheen de Universiade - dat zijn de Olympische Spelen voor studenten, die elke twee jaar worden gehouden. Dit jaar zijn ze van 27 juni tot en met juli in Chengdu in China. 

Bij Fontys studeren 180 topsporters en net als bij andere Universiades gaan enkelen daarvan richting China. Nog niet bekend is welke, want ze moeten zich kwalificeren, net als bij de gewone Olympische Spelen. Sommigen hebben rond die tijd bijvoorbeeld een WK en gaan om die reden niet. Bron houdt het in de gaten.

Introfestival in de Spoorzone studiejaar 2019/2020.AUGUSTUS: Purple Festival
Purple is meer dan alleen het afsluitende festival op de donderdag; de introductieweek voor eerstejaars bestaat uit meerdere kennismakingsactiviteiten. Maar het festival is wel het evenement waar duizenden eerstejaars het méést naar uitkijken.

Projectleider Nicolette Koot en haar team zijn druk bezig om koste wat kost het festival - dit jaar op 25 augustus - te laten doorgaan. Weer in de Tilburgse Spoorzone en met grote namen. Ook het overnachten op onder meer campings staat op het programma.

Er is een plan B, mocht door omstandigheden toch niet álles kunnen. Hopelijk blijft Plan B in de kast.

Mediatheek MindLabs (impressie).SEPTEMBER: Mindlabs wordt in gebruik genomen
Deze zomer werd verhuisd en nu hebben de huidige studenten Journalistiek de eer als eersten te starten in het nieuwe Mindlabs in de Spoorzone in Tilburg. Dat is om meerdere redenen bijzonder. Het gebouw behoort tot een reeks industriële gebouwen van de NS en is geheel gerenoveerd.

Daarnaast komt niet alleen Journalistiek er te zitten, maar ook de redactie van Brabants Dagblad en opleidingen van ROC Tilburg en Tilburg University. Met de bedoeling dat daar dwarsverbanden en innovaties ontstaan. Ook voor bijvoorbeeld startups op het gebied van media is er ruimte.

Fysiotherapiestudenten aan het werk bij de vorige marathon.OKTOBER: Marathon van Eindhoven
Vorig jaar kon de Marathon van Eindhoven gewoon doorgaan en dit jaar hopelijk ook. Het evenement is op 8 en 9 oktober. Via Fontys Vitaal schrijven zich elk jaar tussen de vijftig en zestig medewerkers zich in en die zijn tijdens de marathon herkenbaar aan hun paarse Fontys-shirtjes.

Dit jaar assisteren ook weer studenten van Fontys Paramedische Hogeschool bij de ondersteuning van de lopers. Onder toeziend oog van professionals geven studenten Fysiotherapie op verschillende locaties onder meer massages. Er doen ongeveer 25 studenten aan mee, aldus coördinator René van Saan.

Foto Broedspaar - Reinier LindersNOVEMBER: Uitgestelde bruiloft
Carnaval in Brabant of Vastelaovond, zoals ze het  in Limburg noemen, gaat in februari 2022 niet door … maar zoals echte carnavalsvierders weten: er is altijd nog de 11de van de 11de.

En dan kan Fontysdocent en fervent carnavalsvierder Nick Poeth uit Venlo ook eindelijk ‘hoedje wisselen’, een Venlose traditie op de 11de van de 11de die voorafgaat aan de Boerebroelóf tijdens Vastelaovond. Poeth zou al in 2020 (in het onecht) trouwen met zijn boerenbruid ... 

Als alles goed gaat, kan hij nu dan toch ‘hoedje wisselen’ met de vorige bruidegom, waardoor hij carnaval 2023 dan eindelijk kan trouwen met zijn boerenbruid. De foto is alvast gemaakt.

Nacht van de Kunsten - foto: Jona Harnischmacher.DECEMBER: Nacht van de Kunsten
Onder de hardst werkende studenten van Fontys horen zonder meer studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Elke dag trainen ze tot in de late uren hun lichamen voor dans en circusacts. Ze experimenteren met beeldende kunst, oefenen hun stem en bespelen eindeloos instrumenten voor hun toekomstige publiek.

Voor hen was de teleurstelling immens toen de jaarlijkse Nacht voor de Kunsten in Tilburg vorig jaar én het jaar daarvoor niet kon doorgaan, zegt projectleider Roy Vinclair. Dus fingers crossed dat dit niet meer gebeurt.

De Nacht voor de Kunsten kun je zien als een festival op verschillende locaties met optredens van ongeveer een half uur op het gebied van dans, circus, beeldende kunst en muziek, met dit jaar extra aandacht voor multidisciplinaire voorstellingen. Er werken meer dan 450 studenten aan mee. Op 16 december, zet het alvast in je agenda. [Petra Merkx]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.