Eindhoven,
02
november
2022
|
09:24
Europe/Amsterdam

Crisisteam: ‘Geen meldingen onveilige situaties hoogleraar’

Het interne onderzoek bij Fontys naar de Vlaamse hoogleraar die is veroordeeld voor de verkrachting van een studente, heeft vooralsnog geen meldingen opgeleverd van onveilige situaties. Dat meldt het tijdelijke crisisteam van Fontys Hogeschool.  

Het crisisteam startte bijna twee weken geleden een intern onderzoek nadat Fontys via de Belgische media had vernomen dat een Vlaamse hoogleraar van de Katholieke Universiteit Leuven een celstraf van 4,5 jaar had gekregen voor de aanranding, verkrachting en belaging van een studente in 2016.

De hoogleraar is de afgelopen jaren regelmatig ingehuurd door verschillende instituten en diensten van Fontys. Het college van bestuur wilde met het onderzoek achterhalen of zich binnen de instituten waar de hoogleraar actief is geweest, onveilige situaties hebben voorgedaan. Ook wilde het bestuur uitsluiten dat medewerkers of studenten op de hoogte waren van de schorsing en de verdenking van verkrachting.

Petra BiesheuvelNa-ijlen
“We hebben geen meldingen binnengekregen waaruit blijkt dat er iemand binnen onze onderwijsinstelling op de hoogte was van de situatie”, verklaart Petra Biesheuvel, lid van het crisisteam, in een reactie op de uitkomsten van het interne onderzoek. “Ook hebben we geen signalen ontvangen dat mensen zich op enig moment onveilig hebben gevoeld of in een vervelende omstandigheid verkeerden.”

Toch wordt het tijdelijke crisisteam nog niet opgeheven. “We houden er rekening mee dat het nieuws kan na-ijlen en we willen mensen de mogelijkheid geven om ook op een later moment een melding te doen”, aldus Biesheuvel. “Ook blijven we de nieuwsontwikkelingen volgen. Mogelijk komen er nieuwe feiten aan het licht.”

Voorkomen
Het team komt bovendien nog eens samen om te bespreken hoe voorkomen kan worden dat op Fontys Hogeschool een persoon actief is met een bedenkelijke reputatie. Biesheuvel: “We gaan kijken wat we kunnen doen om in de toekomst niet meer met dit soort situaties geconfronteerd te worden.”

Vooralsnog gaat Fontys door met de onderwijsvernieuwing volgens het door de Vlaming ontwikkelde model High Impact Learning that Lasts (HILL) dat binnen enkele instituten wordt toegepast. Het bestuur beraadt zich op het standpunt hoe Fontys omgaat met zijn gedachtegoed. Mede op basis van lopend onderzoek en advies van de dienst Onderwijs en Onderzoek zal dat standpunt worden bepaald.

Eric SlaatsOpen leren
Een van de instituten die het principe van open leren toepast, is Fontys Hogeschool ICT. Associate lector Eric Slaats is hiermee al in 2004 begonnen, nog voordat hij op de hoogte was van de onderwijsvisie van de Vlaamse hoogleraar. Het principe dat de Belgische professor heeft uitgewerkt in het HILL-model en heeft uitgegeven in boekvorm, komt overeen met de visie van Slaats.

De associate lector houdt jaarlijks zo’n honderd sessies over zijn eigen openleermethode op hogescholen en universiteiten in binnen- en buitenland. Ook ondersteunt hij Fontys-instituten bij het implementeren van de onderwijsvernieuwing. Open leren is een verschijnsel dat hoort bij onze tijd, vindt Slaats.

Meermaals heeft hij de Vlaamse hoogleraar aan het werk gezien als spreker of workshopleider op Fontys Hogeschool. “Het onderwijsmodel dat ik samen met een team heb ontwikkeld, kent nogal wat overeenkomsten met HILL”, zegt hij. “Zijn boek bracht ons een wetenschappelijke onderbouwing van onze visie en wij waren voor hem een goed werkend voorbeeld uit de praktijk.”

Michael Jackson
Slaats vindt het vreselijk wat er is gebeurd, maar benadrukt dat het gedrag van de veroordeelde hoogleraar in zijn ogen losstaat van zijn vaardigheden als onderzoeker. “Iemand maakte onlangs deze vergelijking: Michael Jackson heeft afschuwelijke dingen gedaan, maar dat wil nog niet zeggen dat zijn muziek niet mooi is en in de ban moet worden gedaan.” [Marieke Verbiesen]

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Catelijne Netten
04
November
2022
Gelukkig verdwijnt deze man achter de tralies. Bizar dat dit niet eerder bekend was. Laten we verder niet vergeten dat Mien Segers en Wybren Dochy mede oprichters / co-auteurs zijn van het HILL bouwstenen model, en dat deze bouwstenen verder niet ter discussie zouden moeten staan m.i. De wetenschappelijke onderbouwing betrof overigens meta-research, waarbij vele bestaande onderzoeken mbt leren opnieuw bekeken zijn en gekoppeld zijn om daarmee conclusies te kunnen trekken. Zij hebben zelf dus geen nieuwe onderzoeksresultaten verzameld. Er is m.i. geen aanleiding om zijn misdragingen te koppelen aan een inmiddels breed gedragen visie op leren en de 7 bouwstenen voor leren met impact, en bovendien zijn de andere auteurs ook gelukkig op geen enkele wijze bij die misdragingen betrokken. Ik maak liever een vergelijking met bv Edison en de gloeilamp; als Edison afschuwelijke dingen deed, is het niet zo dat we de gloeilamp ineens niet meer willen gebruiken. Laten we de dingen wel los van elkaar zien.
Gerben van Eeuwijk
04
November
2022
Het is onbegrijpelijk dat die man al in september 2018 op non-actief is gezet door de KU Leuven. Waarom wist Fontys en ook Radboud dit niet? Wordt er geen referentie check gedaan, zoals bij normale sollicitatie procedures, soms zelfs bij studenten voor hun stages. Hoeft dat bij zo'n goeroe niet?
Wim van de Riet
02
November
2022
Bij Fontys HRM en Psychologie is er pas vandaag een bericht op de portal geplaatst met dit nieuws en is pas vandaag gemeld: 'Mocht je naar aanleiding van deze situatie, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan een (vertrouwelijk) gesprek, dan kun je altijd terecht bij je leidinggevende of een vertrouwenspersoon.' Bij Fontys HRM en Psychologie is desbetreffende hoogleraar nog relatief recent bij een instituutsdag aanwezig geweest. Niet iedereen houdt de algemene nieuwspagina van Fontys nauwlettend in de gaten of leest aandachtig al het nieuws op Bron. Hoe kan het crisisteam dan nu al zijn resultaten presenteren?
Ton Bennink
02
November
2022
Een liedje is wel wat anders dan een wetenschappelijk onderbouwde onderwijsmethode. Luister gerust naar Jackson, maar het is aan te raden om even te checken of de als manipulator bekendstaande prof wel integer zijn onderzoeksresultaten boven tafel kreeg.
Ewoud Jansen
02
November
2022
Je zou verwachten dat dit sowieso was gedaan voordat de visie van de goeroe ‘wiens naam niet meer genoemd mag worden’ was ingevoerd.