COLUMN, Rens van der Vorst,
24
juni
2022
|
09:13
Europe/Amsterdam

De robot en de auschurk

Tegenwoordig ontgrendel ik mijn Fontys-laptop met mijn rechterwijsvinger. Vergrendelen, vinger, ontgrendeld, vergrendelen, vinger, opnieuw. Heerlijk. Het is een klassiek geval van mens versus machine.

En elke keer win ik. De mens!

Het doet me denken aan de eerste keer dat een website aan mij vroeg om te bewijzen dat ik een écht mens ben in plaats van een robot? Ik was er klaar voor. Immers, ik eet, ik drink, ik lach. Ik plantte me zelfs voort. Twee keer. Ik ben een écht mens. Ik was klaar voor de test.

En toen bleek dat ik een woord moest overtypen of verkeersborden herkennen. Of een vinkje zetten. Het was een zogenaamde CAPTCHA-test. Ik moest aan een robot bewijzen dat ik geen robot was door robotdingen te doen. Triest! Vernederend!

Daarom hebben we een CEPTCHA gebouwd. Een test die ons in staat stelt om te bewijzen dat we een mens zijn in plaats van géén robot. Het is een simpele, briljante test, die een beroep doet op een diep menselijke eigenschap: humor. Selecteer de juiste clou en bewijs dat je een mens bent.

Een voorbeeld.  Het is groen en het steelt:

  • Een kikker
  • Vorki
  • Een auschurk
  • Een banaanhangwagen.

Makkie, toch? Voor ons wel, maar computers snappen er geen reet van. En, vergis je niet, de CEPTCHA is belangrijker dan je misschien denkt. In een wereld waarin digitaal denken bezig is aan een opmars, kunnen we er niet genoeg aan herinnerd worden dat we mensen zijn. 
In plaats van ‘geen robot’. 

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Hans
24
June
2022
Ik dacht aan Kermit de Pikker.
Hans Smaal
24
June
2022
Oh ik dacht een snaaiboon. Mag ik er nu niet in?
Rens van der Vorst
24
June
2022
Da's voor versie 2, dan mag je zelf de clou invullen en die laten we dan beoordelen, door een Aziatische clickworker, dit nog wel wat voeten in aarde hebben!