COLUMN, Rens van der Vorst,
03
februari
2023
|
09:32
Europe/Amsterdam

Bestuurders van buiten

Pas las ik een interview met Arian Steenbruggen, ons nieuwe lid van het College van Bestuur. Goed interview, daar niet van, maar het viel mij vooral op dat mevrouw Steenbruggen afkomstig was van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Waarom die organisatie niet gewoon NOWO heet, is mij een raadsel.

In mijn jaren bij Fontys heb ik vele nieuwe bestuursleden voorbij zien komen. Sommigen bleven lang, anderen kort. Sommigen waren luidruchtig, anderen muisstil. Sommigen stuurden op hoofdlijnen, anderen op details. Eentje belde mij ooit ‘s nachts uit bed met de mededeling dat hij continu op F5 drukte maar dat Fontys.nl nog niet in de lucht was. Mag u raden wie dat was.

Bestuurders bij Fontys, ze zijn allemaal verschillend. Maar één ding hebben ze gemeen: ze komen vrijwel altijd van buiten Fontys. Een snelle zoektocht laat hetzelfde patroon zien bij andere hogescholen. Dat is best wel raar, toch? Je zou denken dat een grote organisatie als Fontys barst van het talent. Mensen die je kent. Mensen die zich al bewezen hebben. Die de organisatie van haver tot gort kennen. Die alom gerespecteerd worden. Ik ken er in ieder geval wel een paar. En soms worden ze bestuurder, maar nooit bij Fontys. Waarom?

Is het een geraffineerd complot van headhunterbureaus? Hebben we échte talenten veel te hard op de werkvloer nodig? Is het zonde om ze tot bestuurder te promoveren? Maar waarom betalen we die bestuurders dan zoveel? Of is er iets heel anders aan de hand?

Iemand enig idee?

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Peter van den Broek
03
February
2023
Beste Rens,
pas met de komst van Marcel Wintels als bestuursvoorzitter van Fontys in 2008 is de trend van het aantrekken van bestuursvoorzitters van buitenaf definitief ingezet.
Voor die tijd waren het omhooggevallen of omhooggeschoten/omhooggeduwde directeuren/managers die meestal vanuit fusies of anderszins op die felbegeerde bestuurszetel ploften. Eigen kweek dus. Marcel Wintels vertrok weer in 2012.
Diezelfde Marcel W. was ook 12 jaar voorzitter van de KNWU; een onbelangrijk maar grappig feitje.
Ik smul van jouw columns trouwens, maar wel feitelijk juist blijven: "ze komen vrijwel altijd van buiten" is dus niet waar.
Hartelijke groeten,
Peter van den Broek

M.C.M. van der Vorst
04
February
2023
Hi peter,
Thx voor de complimenten en factcheck. Marcel was mijn eerste nieuwe bestuurder, dus vandaar mijn enigszins verwrongen kijk, alhoewel t in mijn periode bij fontys dus wel klopt. En ja, omhooggevallen managers dat is inderdaad de andere kant vd medaille! Die ken ik ook wel een paar. Dank je voor je reactie!
Jos Knubben
03
February
2023
Jaren geleden kwam een collega van mij in gesprek met iemand anders. Ze kenden elkaar al langer binnen Fontys. Mijn collega vroeg: "Wat doe jij tegenwoordig?"
"Ik zit in het College van Bestuur".
Jaren geleden dus, toen kon het.
Harry
03
February
2023
Misschien om jaloezie en onrust te voorkomen bij de bestuurslaag die net onder het CvB acteert. Velen zijn toch egootjes die voor het hoogste gaan. En als dan een ander (in hun ogen incompetente collega) lid wordt van het CvB, dan leidt dat misschien tot een hoop onrust of het vertrek van collega's die zich gepasseerd voelen. En dan vertrekken er mogelijk te veel goeie........