Beste baankans voor leraar wiskunde
In de top 5 van hbo-opleidingen waarmee je de grootste baankans hebt, staan alleen maar lerarenopleidingen: voor wiskunde, techniekvakken, Nederlands, natuur-/scheikunde en economie. Het UWV kwam vandaag met deze analyse. De helft van de afgestudeerde hbo’ers heeft binnen 8,4 maanden een ‘echte’ baan, maar de verschillen zijn groot.
De lerarenopleiding wiskunde levert ook nog eens het hoogste uurloon op, 22,30 euro. Ter vergelijking: wie toerisme studeerde verdient daarna slechts 11,80 euro.
Hbo-bachelor
Jaarlijks halen in Nederland ongeveer 64.000 studenten hun hbo-bachelor. Eén op de tien kiest daarna nog voor een vervolgopleiding, meestal een hbo-master of een universitaire opleiding. Ze zijn dan gemiddeld 25 jaar oud.
De studie die zij volgen heeft grote invloed op hun kansen op de arbeidsmarkt en de salarissen. Wie de kunstacademie deed, dans of toerisme doet er aanzienlijk langer over om een substantiële baan te vinden.
Techniekopleidingen
Naast de tweedegraads lerarenopleidingen scoort een aantal technische hbo-opleidingen goed: elektrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, technische bedrijfskunde en civiele techniek.
Ook na de opleidingen business it en management, informatica en ict hebben afgestudeerden vaak een goede startpositie. Van de zeven hbo-opleidingen met de meeste afgestudeerden, heeft verpleegkunde de beste startpositie.
Journalistiek en pabo
Matige baankansen hebben afgestudeerden van onder meer journalistiek, communicatie, toegepaste journalistiek en sport en management.
Hoewel je zou verwachten dat studenten die van de pabo komen zo een baan hebben, staan ze in deze analyse niet bovenaan, omdat ze vaker kleine baantjes op contractbasis hebben. Ook is het startsalaris er lager dan bij veel andere starters.
Na 10 jaar
De UWV-studie keek ook naar hoe het zat na 10 jaar. Hoeveel afgestudeerden hebben dan een vaste baan en wat is het salaris? Terwijl bij de start 36 procent van de afgestudeerde hbo’ers een vaste baan in loondienst heeft, is dit na tien jaar 80 procent. Het uurloon is dan met 50 procent gestegen.
Maar de verschillen aan het begin werken wel door: ook na 10 jaar zijn het veelal dezelfde studies als bij de start die een relatief matige of juist een relatief sterke arbeidsmarktpositie hebben.
Keuzegids
De Keuzegids Hbo 2019 kwam overigens oktober vorig jaar met andere uitkomsten. Opvallend hoog scoorde de sector theater & dans. 95 procent van deze afgestudeerden is binnen anderhalf jaar aan de bak.
Het verschil tussen deze meting en de analyse van het UWV is dat de Keuzegids al parttime banen vanaf 12 uur per week meerekent als ‘baan’. Het UWV telt pas banen mee als ze minstens 3 dagen per week zijn. [Petra Merkx]
Wil je alles cijfers en uitkomsten weten? Bekijk dan de analyse van het UWV.