Tilburg,
25
juni
2020
|
09:39
Europe/Amsterdam

Beeldenstorm voor vrouwen

Een vriendin stuurt mij altijd de belangrijkste nieuwsartikelen om mij zo op de hoogte te houden van wat er in de wereld speelt. Ik ben namelijk een actualiteiten-onthouder. Dit doet ze ook voor zichzelf anders weet ze niet waar ze het met mij over kan hebben. Wij zijn nogal snel uitgepraat over make-up, kinderen en mannen.

Ze stuurde me onder meer het NRC-artikel ‘Piet Hein en Basil Fawlty zijn nu ook uit de gratie’. De beeldenstorm heeft Nederland bereikt. Net als in de VS worden nu ook in Nederland symbolen beklad die in verband worden gebracht met racisme en slavernij.

Ik mailde haar terug: "Ik zoek nog vrijwilligers om alle beelden van naakte vrouwen aan te gaan kleden. De vrouw als erotisch object in de kunst moet afgelopen zijn. Voor mij zijn ze niet naakt maar bloot! Heb je nog tweedehands kleren?"

Dit stuurde ik haar ’s nachts toen ik mijn mail afwerkte. Voor zeven uur ’s morgens, haar tijd voor de dagelijkse mail, antwoordde ze me: "Ik heb op dit moment geen tweedehands kleren voor je, maar ik sta ook even te kijken van je actie. Meen je dit nou serieus?" 

Soms ben ik zo verbaasd waar ze mij toe in staat achten. Ik mag ook geen messen in huis. Ik eet altijd met een lepel.

‘Nee! Dat meen ik niet serieus. Oké, een beetje. Vrouwen in de kunst worden bijna voor driekwart naakt afgebeeld. Sinds een eeuw ook lekker abstract met dikke kont, borsten tot over de navel en ergens zie je een puistje wat ons hoofd moet voorstellen. Ik vind dat ons lichaam in de uitverkoop ligt en onze hersenen achter het behang zijn geplakt. Die sale heeft wat mij betreft lang genoeg geduurd. Ik heb eventueel wel tweedehands kleren maar ik heb geen tijd om die beelden aan te kleden. Als jij wel tijd hebt, stuur ik je ze toe.’

Nu zoveel sokkels leeg zijn, is het misschien een idee om er beelden te plaatsen van vrouwen uit de geschiedenis die denkers waren, schrijfsters, doorzetters, moedig. Er zijn er genoeg die een beeld verdienen. Of ga ik nou te ver? Voor Hilary was het ook te vroeg.

Karin Bruers is cabaretière. Daarnaast is zij als sociaal onderneemster tot ver over de grenzen bekend om haar social sofa's, waarmee zij de sociale samenhang in buurten wil verstevigen. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Mieke
26
June
2020
Helemaal mee eens!