Eindhoven, Helmond,
06
februari
2018
|
16:29
Europe/Amsterdam

Baangarantie bij nieuwe zorgcampus Helmond

Extra stageplaatsen voor studenten Verpleegkunde

Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid (FHMG) is één van de zeven partners in een nieuwe zorgcampus voor de regio Helmond. Studenten die hun zorgopleiding met succes afronden, krijgen een baangarantie bij de vijf zorginstellingen die bij dit initiatief zijn betrokken.

Het gaat om het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, de zorginstellingen De Zorgboog en Savant, psychische hulpverlener GGZ Oost-Brabant en ORO, dat is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast Fontys is ook het Helmondse ROC ter AA als opleidingsinstituut bij deze campus betrokken. De zeven organisaties hebben onlangs een contract met elkaar getekend.

Ten aanzien van het aantal opleidingsplaatsen is op dit moment bekend dat er bij de vijf zorginstellingen twintig op MBO-niveau bijkomen en twintig op HBO-niveau. Directeur Karen Cox.Het betreft hier alleen studenten Verpleegkunde van Fontys. Met deze hogeschool en ROC ter AA worden ook afspraken gemaakt over bijscholing en vervolgstudies voor personeel dat al werkzaam is bij de genoemde vijf.

Wisselen van werkgever
Mensen die bij een van deze zorgorganisaties gaan werken, wordt de mogelijkheid geboden om binnen de campus van werkgever te wisselen. "Het doel hierbij is dat mensen behouden blijven voor de zorg. De uitwerking hiervan ligt momenteel bij de medezeggenschapsorganen van de zorgorganisaties", aldus directeur Karen Cox van de Hogeschool Mens en Gezondheid.

Het tekort aan personeel in de zorg is actueel. De groeiende vraag naar zorgprofessionals en paramedici was reden voor de College van Bestuur van Fontys om de numerus fixus van drie zorgopleidingen te schrappen, zoals Bron in december meldde. Directeur Cox van FHMG gaf in dat artikel aan dat zij de maanden daarvoor flink voor had gelobbyd voor meer stageplaatsen. Desgevraagd meldt zij nu dat er hierdoor extra plaatsen in de nieuwe zorgcampus zijn gekomen. [Tim Durlinger]