Eindhoven,
23
september
2022
|
10:13
Europe/Amsterdam

ASML troeft Fontys af bij huren huisvesting

Fontys was in de race om een leegstaande vleugel van het Pullman-hotel te huren om daar studenten in te kunnen huisvesten. De hogeschool viste echter achter het net: ASML beschikte over een dikkere portemonnee en brengt er nu werknemers in onder. 

Dat vertelde Hans Nederlof, lid van het college van bestuur, gisteravond tijdens de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad. 

Het is tekenend voor het schrijnende tekort aan woonruimte in Eindhoven en wijdere omtrek. Voor ASML en andere bedrijven in de Brainportregio zijn Fontysstudenten juist de toekomstige werknemers. Ook daaraan dreigt een groot tekort: alleen al ASML heeft de komende tijd elk jaar duizenden nieuwe werknemers nodig.

Hans Nederlof“We hebben hierover natuurlijk ook wel gecommuniceerd met ASML. Maar zij zitten in hetzelfde lastige pakket: ook zij kunnen nauwelijks woonruimte vinden voor nieuwe werknemers”, aldus Nederlof. 

Oproep
Hoe groot de woningnood is voor studenten, met name als het om internationale studenten gaat, bleek ook uit de toelichting die Nederlof gaf over de oproep aan aankomende eerstejaars studenten uit het buitenland. 

Die werden voor de zomer al gewaarschuwd dat zij beter niet naar Nederland kunnen komen als zij nog geen huisvesting hebben gevonden. “Dat hebben we helaas tegen 500 studenten moeten zeggen.” 

Daarin is Fontys overigens niet uniek. ”Dit is de realiteit in alle grote steden als het om studentenhuisvesting gaat. En ja, er is een convenant getekend om de komende acht jaar 60.000 extra studentenwoningen te realiseren. De markt is echter zó overspannen. Dus er moet geld bij, anders krijg je studentenkamers van €1.400 per maand. Die prijsvorming is op dit moment het grootste obstakel om iets aan dit probleem te doen." [Jan Ligthart]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Lambert van Beukering
23
September
2022
Het voormalige hoofdkantoor van Philips aan de Boschdijk staat vrijwel leeg.
Een optie?