Eindhoven,
11
november
2021
|
11:07
Europe/Amsterdam

Architectenprijs voor R10

De prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2021 is toegekend aan R10, het onderkomen van Fontys Hogeschool ICT op campus Rachelsmolen. Dat bleek gisteravond tijdens de uitreiking van de Architectenweb Awards 2021 in Rotterdam.

Het gebouw stond de afgelopen weken nog op een andere manier in de schijnwerpers. Er waren veel klachten over de te prikkelvolle open hal en een gebrek aan 'klassieke' leslokalen, waardoor nu wordt gekeken naar aanpassingen. 

Voor de architectenprijs speelde dat geen rol: het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten wordt geroemd als toonbeeld van connectieve, flexibele en bijzonder duurzame campusarchitectuur. Sterker nog. de jury constateert: "Fontys R10 ademt rust, voelt als een eenheid en is ongetwijfeld een prettige leer- en werkomgeving."

"Het gebouw maakt op verschillende manieren verbindingen tussen de gebruikers onderling en met de campus buiten het gebouw mogelijk. Het architectenbureau heeft in het ontwerp zeer ruim aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit", aldus de jury.

Spectaculair
Het juryrapport looft verder de gevel van R10, die met een afwerking van sandwichpanelen en verduurzaamd hout 'het onderwijsgebouw een zekere robuustheid geef'. "De teruggelegde entree creëert, naast een spectaculair overstek, een uitnodigend gebaar dat in het interieur een vervolg krijgt met een royale tribunetrap", aldus het rapport.

De jury vindt de ruimten op goede wijze met elkaar verbonden, zoals de diagonale boulevard die de verdiepingen met elkaar verbindt. Ook de materiaalkeuze, waarbij de architecten niet meer hebben toegepast dan nodig is, draagt volgens de jury bij aan de esthetiek van Fontys R10. 

Verder wordt gesteld dat een voordeel was dat Fontys zelf als ontwikkelaar van haar gebouwen optreedt en mee wilde in de plannen van Ector Hoogstad Architecten. "De visie op toekomstbestendigheid van het gebouw valt hier bij opdrachtgever en architectenbureau op gelukkige wijze samen."

De inzendingen voor de prijs Schoolgebouw van het Jaar 2021 werden beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing. Naast Fontys R10 waren drie andere schoolgebouwen voor de prijs genomineerd. [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.