Eindhoven,
12
november
2018
|
15:32
Europe/Amsterdam

Zonnepanelen voor Fontys niet rendabel

Hogescholen kopen in Nederland gezamenlijk stroom in en doen dat voor zo’n lage prijs, dat het aanschaffen van zonnepanelen niet rendabel is. Toch brengt Fontys de panelen wel aan op nieuwe gebouwen. Maar voor de bestaande gebouwen is het nu geen beleid. Wel loopt er onderzoek naar het ontwikkelen van een windpark.

Vandaag werd bekend dat er een fonds komt met 100 miljoen euro voor zonnepanelen op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Voor hen is het vaak ingewikkeld om zonnepalen zelf aan te schaffen, in verband met ingewikkelde aanbestedingen. De Stichting Schooldakrevolutie gaat ze daarbij helpen.

Niet vanzelfsprekend
“Hogescholen kunnen dat zelf, omdat zij er Het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw in Eindhoven © Ector Hoogstad Architectenprofessionele afdelingen voor hebben”, laat een woordvoerder van de stichting weten. “Dat klopt”, zegt Martijn Schalkwijk, projectleider nieuw- en verbouw bij Fontys. Maar dat betekent niet dat er vanzelfsprekend wordt gekozen voor zonnepanelen op de bestaande gebouwen.

“Alle hbo’s kopen gezamenlijk stroom in voor de lage prijs van 4,3 cent per kwh. Daar kun je geen verdienmodel voor zonnepanelen op maken. We kunnen de investering niet, zoals bij woonhuizen, binnen zes tot acht jaar terugverdienen”, legt Schalkwijk uit.

Op de nieuwe gebouwen in Eindhoven en Tilburg voor de Hogeschool ICT en Academy for Creative Industries komen ze wel. Daarbij is het streven om 'bijna energieneutraal' (BEN) te zijn, zoals de wet vanaf 2020 voorschrijft voor nieuwbouw. Op het verbouwde TNO-gebouw in Eindhoven waar volgend jaar de techniekopleidingen van Fontys heengaan, zaten al zonnepanelen.

Duurzaamheidsagenda
Of ze in de toekomst ook op bestaande gebouwen worden aangebracht, is nog de vraag. Fontys werkt met een duurzaamheidsagenda. Op dit moment is een nieuwe in de maak, die het eerste kwartaal 2019 in werking gaat.

“Dan zouden zonnepanelen voor bestaande gebouwen opnieuw overwogen kunnen worden. Maar voor grote gebouwen heb je eigenlijk te weinig dak om een hele school van energie te voorzien met zonnepanelen. Bovendien zijn eerst nog maatregelen mogelijk die sneller rendement opleveren, zoals isolatie van het dak of de spouwmuren”, zegt Schalkwijk. "Ons doel is vooral om zo weinig mogelijk energie te gebruiken."

Windmolenpark
Bovendien is Fontys met Avans Hogeschool en de TU/e op initiatief van de universiteit aan het onderzoeken of het mogelijk is samen een windmolenpark te ontwikkelen. Ook dat is nog niet makkelijk, omdat zo’n windpark  aan allerlei voorwaarden moet voldoen, zegt Schalkwijk. "We zitten nog in een pril stadium van het onderzoek. Het is niet zeker of het er komt." [Petra Merkx]