COLUMN, Janneke Gielisse,
15
september
2021
|
09:24
Europe/Amsterdam

Zonder wrijving geen glans

De scholen zijn weer begonnen, las ik op een bord langs de weg. Even om je heen kijken en je merkt dat dit klopt. Ouders met kinderen op de fiets, groepen middelbare scholieren, studenten bij Fontys. Heerlijk!

En ook ik mag eraan geloven.

Teruggekomen op mijn standpunt dat ik voor formele opleidingen eigenlijk geen tijd heb, startte ik op mijn vrije zomerdagen aan de voorbereiding van aankomende colleges. Lezen, filmpjes kijken. Nog meer lezen. Opgaven maken en controleren. Nog een keer die uitleg lezen, iets nazoeken op internet.

'Waarom wil ik dit ook weer', verzuchtte ik hardop op dag 3. Want een andere hersenuitdaging is leuk. En interessant. Maar mijn hersenen merken wel dat die andere hersenuitdaging wat jaartjes geleden is. 

Uit frustratie gooide ik op dag 4 mijn laptop dicht, kraste hard op het papier. En besloot dat het genoeg was voor die dag. Op dag 5 probeerde ik het opnieuw. Ik zette even een stap terug. Begon bij een eerder filmpje. Herhaalde een opgave. Las nog een keer de opdracht. Dronk wat koffie. En begon op een nieuwe bladzijde.

De euforie toen ik het begreep waar het mis ging. En dat de stappen nu klopten. Dat ik eindelijk tevreden was over de opzet van mijn eerste onderzoeksvraag. Het moment dat ik over de muur in de leerkuil klom. En de berusting dat dit me de komende maanden nog heel vaak zou gaan gebeuren.

Dus laat die scholen maar beginnen. Leren mag energie kosten, het mag (of moet soms) schuren, het mag frustreren. Of je nou 8 bent, 18 of het veelvoudige daarvan.

Want zonder wrijving geen glans. En zeker geen groei of resultaat.

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Kara Vloet
18
September
2021
Leuk stukje Janneke! Een Leven Lang Ontwikkelen... nobody said is was easy...
Maar geeft wel veel voldoening!

groet
Kara
Fleur
15
September
2021
Ook dit is herkenbaar Janneke, leuk stuk heb je geschreven!