COLUMN Jacky Eickes,
01
maart
2021
|
16:47
Europe/Amsterdam

Zó niet studentikoos

Soms komt er zo’n verhaal voorbij waarvan je denkt: wat bijzonder, hoe kan dit toch? Zo las ik vorige week over een crowdfundingsactie voor een studente die een gigantische studieschuld heeft. Dit omdat ze maximaal leende, haar moeder het geld beheerde en die het geld van DUO zelf hield en uitgaf, in plaats van het op de rekening te laten staan (wat sommige mensen doen om er zo ooit misschien weer rente van op te strijken).

De studieschuld van deze studente en haar broer liep daarmee op tot zestigduizend euro. Vreselijk natuurlijk. Gelukkig is er al een heleboel geld opgehaald. Maar de vragensteller en criticaster in mij worstelt er mee: waarom leen je maximaal bij DUO om dat geld niet te gebruiken?

Misschien moet ik hier de vragensteller niet naar boven laten komen, maar het empathische mens in mij. Ik heb zelf enorm geluk gehad met mijn ouders. Zij betaalden Fontys vier jaar lang. Ook omdat ze na een dramatische middelbareschooltijd behoorlijk verwonderd waren dat ik überhaupt ging studeren. En ze me vooral ook op school en van straat wilden houden.

En natuurlijk had ik geluk met het leensysteem. Met mijn stufi kon ik mijn kamer betalen. Mijn kamerprijs was gelukkig net zo minimaal als mijn stufi, dus zo kwam ik nooit in de problemen. Al met al: ik mag en mocht van geluk spreken. 

Eén van de redenen dat ik dit verhaal bijzonder vind, is omdat studenten erom bekend staan veel geld te lenen, dat snel uit te geven en niet na te denken over de langetermijngevolgen hiervan. Dat je als studente tussentijds niet vraagt om een deel van het geld op te nemen omdat je lekker op stap wilt of een keer luxe te eten, is zó niet studentikoos en gedisciplineerd, dat ik paf sta.

Ondanks mijn vragen, heb ik toch geld overgemaakt. Ik ben nou eenmaal een lucky bastard die vier jaar lang geluk heeft gehad en mag wel een beetje van dat geluk delen met iemand die pech heeft.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.