Tilburg,
20
december
2017
|
09:49
Europe/Amsterdam

Deze tips zijn voor de studietwijfelaars

Met de eerste tentamens achter de rug en 1 februari in zicht slaat de twijfel ook bij veel eerstejaars op Fontys toe: ga ik door of niet? Zit ik op mijn plek of is deze studie eigenlijk totaal niet wat ik had verwacht? Negeer je die innerlijke stem of onderneem je actie, en hoe dan? Tips voor twijfelaars, om over na te denken bij de kerstboom.  

TIP 1: Besluit voor 1 februari 2018 

Wie twijfelt over zijn keuze, doet er goed aan om voor 1 februari een besluit te nemen. Als je voor die datum stopt, telt voor DUO het studiejaar niet en je behoudt je rechten op gratis vervoer en de eventuele aanvullende beurs. Let op: dit kun je tijdens je studie maar één keer doen. Khadija Jawad van het Studentenloopbaancentrum: ''Veel studenten zijn zich niet bewust van deze datum. Wij zien de aantallen twijfelaars vooral pieken na tentamens." 

TIP 2: Roep hulp in 

Praten met studiegenoten, vrienden en familie over je twijfels is prima. Fontys heeft mensen in dienst die je verder kunnen helpen. Dit zijn ze:  

  • Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) of coach. Iedereen heeft er één, met hem of haar bespreek je vooral zaken of twijfels binnen je huidige studie.  
  • Decaan. Deze kijkt iets breder: is er misschien een (persoonlijk) probleem waardoor je niet optimaal studeert? 
  • Studiekeuzeadviseur. Hier kun je terecht als je wilt onderzoeken of een andere studie  beter bij je past. 

TIP 3: Overstappen? maak deze keer de juiste keuze 

Vrijwel iedereen die bij het Studieloopbaancentrum in Tilburg komt, zit inderdaad niet op de goeie plek. Slechts een enkeling is tot de conclusie gekomen dat de studie wel oké is, maar de voortgang niet. Jawad: ''Meestal gaat het om studenten die niet voldoende discipline hebben en nog niet goed kunnen plannen. Ze zijn daar op die leeftijd nu eenmaal vaak nog niet aan toe.'' Het merendeel van deze groep bestaat uit jongens; met wat hulp komt dit doorgaans goed. Zijn er andere problemen, dan kan er ook hulp van een arts of psycholoog worden ingeroepen.  

Voor degenen die de verkeerde keuze hebben gemaakt: het Studieloopbaancentrum biedt verschillende mogelijkheden om alsnog je plek te vinden. Je kunt interesse- en geschiktheidstests afleggen, coaching krijgen in de vorm van gesprekken en er zijn  workshops met andere studenten om te ontdekken wat je wilt en kan. [Debbie Langelaan]