Eindhoven,
18
april
2019
|
09:37
Europe/Amsterdam

Ziek van verveling

Eén op de zeven Nederlanders ervaart wel eens burn-out klachten. De grootste risicogroep? Mensen uit het onderwijs. Toch voorzie ik binnenkort een nog groter probleem: de bore-out. Het treft mensen die hun werk zinloos vinden. Die alles op routine doen. Die geen uitdaging hebben. Die ziek worden van verveling.

Tot nu toe hebben we het vooral drukker gekregen dankzij automatisering. Mailen, appen, skypen, posten, sharen. We zijn meestal niet productiever maar communicatiever en dat leidt tot stress. Soms tot een burn-out. Maar dat gaat veranderen.

Er is veel discussie over banen die weg-geautomatiseerd worden. Maar ik maak me meer zorgen over banen die saai-geautomatiseerd worden. Over systemen vol kunstmatige intelligentie die het werk voor ons doen. Boekhouden, servers beheren, medisch adviseren, hypotheken selecteren. En wij hoeven alleen maar toe te kijken en in te grijpen als het mis gaat. Hoogopgeleid. Veel verantwoordelijkheid. Maar meestal niks te doen. Een beetje als een piloot. Saai!

Ik weet de oplossing niet maar misschien helpt het om het belangrijkste symptoom te bestrijden: de verveling. Die verdrijf je niet door eindeloos door je social-media-feed te scrollen. Dat wordt ook saai. Je hebt verbeeldingskracht nodig. Bijvoorbeeld: een tien jaar oude mail uit je archief opduikelen en naar een ondergeschikte sturen met de vetgedrukte header: ‘Krijg ik nou nog antwoord, of wa?!!’. En dan maar wachten op een reply.

Ik voorspel de comeback van kantoorhumor. Kantoorhumor zal niet meer flauw zijn. Niet om je voor te schamen maar bittere noodzaak. Kantoorhumor wordt de nieuwe duurzame inzetbaarheid!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.