COLUMN, Rens van der Vorst,
03
februari
2023
|
09:45
Europe/Amsterdam

Zelfscanners

Er wordt steeds meer gestolen in supermarkten. Experts leggen een relatie met de dure boodschappen. En: het vele stelen maakt boodschappen nog duurder dus zal er nog meer gestolen worden. Waarop de boodschappen wéer duurder worden.

Experts wijzen ook naar zelfscanners. Die maken stelen gemakkelijker. Zelfscanners zijn het spek, de klant de kat die er op wordt vastgebonden. Ik ben geen voorstander van zelfscanners, maar ook ik hou mijn boodschappen tegen het rode licht. Slecht woord ook: zelfscanner. Een MRI-apparaat, dát is een zelfscanner. Die dingen in de supermarkt zijn boodschappenscanners. Maar zelfscanner appelleert natuurlijk aan onze ego’s. En die moeten worden vertaald in data!

Ik snap het stelen wel. Veel mensen zijn een beetje oneerlijk. Ik ben ook wel eens een bakje exorbitant dure frambozen ‘vergeten’ te scannen. Waarom ook niet? Supermarkten maken woekerwinsten. Frits van Eerd is toch ook een soort van dief? Ik lieg, zeker tegen mezelf.

Zelfscanners zijn een mooie case voor studenten. Welk probleem moesten die dingen oplossen? Minder personeel? Goedkopere boodschappen? Betere service? En? Is dat gelukt?

De oplossing is bekend. Terug naar de kassa’s. Stuk menselijker en gezelliger en het kan best. Kijk maar naar de LIDL. Maar het is geen technologie, dus sexy is het niet. Experts praten daarom liever over méér technologie. Supermarkten vol met camera’s en AI zodat automatisch wordt afgerekend, niemand kan stelen en géén controlepersoneel meer nodig is. Het klinkt mij als een concept waarbij niemand er op vooruit gaat.

Behalve dan de Frits van Eerds van deze wereld.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. In maart verschijnt zijn nieuwe boek: Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.