Eindhoven,
13
februari
2023
|
15:56
Europe/Amsterdam

Zeker van vast contract na studie verpleegkunde: 'Juich ik toe'

Heel veel vraag naar verpleegkundestudenten, maar te weinig aanbod om de druk op de zorg te verlichten. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en Waalwijk probeert dat probleem op te lossen met het aanbieden van vaste contracten aan alle afgestudeerde verpleegkundigen.

Studentverpleegkundigen die in het ETZ stagelopen en afstuderen krijgen de komende jaren een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Ze worden gestimuleerd om fulltime te gaan werken, maar mogen over het algemeen zelf het aantal contracturen bepalen.

Valerie van PeltIn het jaar 2023 studeren naar verwachting 140 verpleegkundestudenten af. Eén daarvan is de 20-jarige Valerie van Pelt. Zij is blij met het nieuws, ook al wist ze niet dat het nieuws was. “Ik dacht dat ze dit elk jaar al deden”, zegt de student, die van september tot juni stageloopt bij het ETZ. 

Valerie kreeg onlangs een mailtje van het ziekenhuis met de boodschap dat ze haar graag willen houden. Een aanbod waar ze zeker op in wil gaan. “Het is fijn dat afgestudeerde verpleegkundigen de kans krijgen om meer ervaring op te doen op de plek waar ze stagelopen. Ik denk dat ze allemaal heel enthousiast zullen zijn om meteen in het ziekenhuis aan de slag te gaan. Ik in ieder geval wel.”

Flexpool
De student weet nog niet of ze fulltime gaat werken of in een flexpool terecht wil komen. Het is beide mogelijk: het ETZ vult niet meer alleen openstaande vacatures in, maar biedt ook onbepaalde contracten in de flexpool aan. “Ik ben me ervan bewust dat je als verpleegkundige overal aan de slag kunt”, zegt Valerie, eraan toevoegend dat het goed is dat ETZ deze stap zet. “Er is een flinke druk op de zorg en dat merk je vooral wanneer er zieken zijn. Dan wordt er aan alle kanten aan je getrokken.”

Baangarantie
Fontysdocent Erik van Roon juicht de plannen van ETZ ook toe. Hoewel verpleegkundestudenten zich in deze tijd geen zorgen hoeven te maken om een baan en ze in principe overal terechtkunnen, heeft het ziekenhuis een streepje voor door meteen met vaste contracten te komen. “Niemand in de zorg komt zonder baan te zitten. Ik ben opgeleid in de jaren ’80. Toen moest je na je opleiding solliciteren en werd slechts de helft aangenomen. Nu is dat totaal anders”, aldus Van Roon. 

Erik van RoonMeer zorginstellingen zouden volgens hem net als het ETZ vaste contracten aan moeten bieden. Jaarcontracten geven immers onzekerheid. En minder vertrouwen in een organisatie. “Bij het ETZ bieden ze carrièreperspectief en laten ze zien dat ze in hun mensen geloven. Voor het behoud van de zorg - je moet medewerkers volgens het ouderwetse gezegde boeien en binden - komt het neer op vaste contracten. Je toont vertrouwen en zorgt er bovendien voor dat mensen minder snel gaan jobhoppen.”

ETZ zet volgens Van Roon een stap in de goede richting om de druk op de zorg te verlagen, maar er zijn volgens hem ook andere manieren om meer mensen naar dit vakgebied te trekken. “We moeten laten zien hoe mooi de zorg is. We moeten jongeren aan de voorkant al interesseren voor het vak. Het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft onlangs bijvoorbeeld een zorgbelevingsdag georganiseerd voor honderd middelbare scholieren. Het geeft aan hoe hoog de nood is. Verpleegkundigen zijn de kern van het vak. Zonder hen kom je er niet.” [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.