Eindhoven,
22
augustus
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Wortels schrapen

Het leuke aan zomervakantie is a) dat het meestal lekker weer is; b) dat het zo lekker lang duurt; en c) dat iedereen zomervakantie heeft. Vooral dat laatste vind ik persoonlijk een groot voordeel. Als anderen ook vakantie hebben, zijn ze in ieder geval niet bezig met jou mailtjes te sturen, en dus loopt die mailbox eindelijk eens niet over. Rust in de tent.
Dat betekent tijd voor bezinning. De goede voornemens slaan je in de eerste week na de zomervakantie dan ook om de oren. Studenten nemen zich voor om dit studiejaar niet alleen studieboeken te kopen maar ze ook daadwerkelijk te lezen en docenten nemen zich voor om mailtjes van studenten dit jaar toch echt binnen 24 uur te beantwoorden. Ik neem me dit studiejaar voor om meer wortels te schrapen.

‘Wortels schrapen?’, hoor ik u denken. Vrees niet, ik ben tijdens de vakantie niet verder doorgedraaid. Ik zal me nader toelichten.
Voordat ik kinderen kreeg, spendeerde ik iedere zomervakantie met het lezen van Engelstalige literatuur. Dit met het doel mijn Engels beetje bij beetje te verbeteren. Noem het ‘Eveline’s summer school’, zo u wilt. Het hele jaar door verzamelde ik Engelstalige romans en die werden in de zomervakantie dan allemaal verslonden.
In één van die boeken las ik een dialoog tussen een grootmoeder en een kleindochter in de keuken van een Engelse cottage, welke me altijd is bijgebleven. Ik heb een heel tijdje voor het Engelstalige deel van mijn boekenkast gestaan, maar helaas heb ik geen idee meer in welk boek dat was en moet ik u de auteur en de titel van het boek schuldig blijven. In die dialoog gaf de grootmoeder aan dat veel ontwikkelingen die we als verbetering zien, eigenlijk helemaal geen verbetering zijn. Als voorbeeld noemde zij het schoonmaken en voorbereiden van groenten. Doordat we nu alle groenten gewassen en geraspt in de supermarkt kunnen kopen, gunnen we onszelf niet meer de tijd om rustig groenten te wassen en te bereiden. Daardoor hebben we geen dagelijks portie bezinning meer, en raken we sneller gespannen. We zijn het als ontspanning gaan zien om geëntertaind te worden; eerder nόg meer drukte dus.

De komende maanden heb ik tal van kickass-gave projecten op de agenda: van chatbots tot customer journeys. Werk aan de winkel dus. In het kwadraat, ben ik bang. Daarom is het mijn goede voornemen om wat meer wortels te schrapen, sla te wassen en boontjes te doppen voor een dagelijks portie rust en bezinning.

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.