Rens van der Vorst,
18
september
2020
|
09:28
Europe/Amsterdam

Worstenbroodjes

Je hebt mensen die geen vlees eten. Niet omdat er geen worstenbroodjes meer bij Fontys verkocht worden, maar omdat ze het zielig vinden, de bio-industrie verafschuwen of vanwege het milieu. Dat is knap. Misschien vinden ze het best lekker om soms een stukje vlees te eten, sateetje of zo, maar ze doen het niet. En ze hebben de wind mee. Ook vleeseters snappen steeds vaker waarom anderen geen vlees eten.

Je hebt mensen die vaak in de sportschool zijn. Ze hangen aan de gewichten, bodypumpen of bedwingen de stairmaster. Ze willen gezond zijn. Gezonde geest. Gezond lichaam. Dat is knap. Misschien liggen ze ook soms liever paprikachipsetend op de bank, maar ze doen het niet. En ze hebben de wind mee. Blokjes op je buik, daar kun je mee aankomen.

Je hebt mensen, zoals ik, die geen sociale media gebruiken. Geen WhatsApp, Instagram, TikTok, SnapChat, Facebook of Twitter. Een beetje LinkedIn, maar alleen zakelijk. Die mensen vinden het vreselijk dat bij sociale media een derde partij alle communicatie stiekem manipuleert. Dat leidt tot een cultuur van manipulatie, angst, depressie, polarisatie en straks misschien verkruimelende democratieën en burgeroorlogen. Sociale media, zoals ze nu functioneren, halen het slechtste in ons naar boven.

Serieuze shit.

Toch hebben die mensen de wind niet mee. Ze horen nooit: wat knap. Anderen vinden het raar. Ouderwets. Wereldvreemd. Onterecht, want beste vegetariërs en sportschoolstudenten: een beetje planten eten of aan de gewichten trekken is écht een stuk makkelijker dan géén sociale media gebruiken.

Probeer het maar eens.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Linda
21
September
2020
Typisch een reactie van iemand die geen social media gebruikt: dat het slecht is, manipulatief. Dat het depressies veroorzaakt. Nou ik kan je zeggen dat ik dankzij al die media waar jij geen gebruik van maakt de coronaperiode op een nog redelijk goede manier doorgekomen ben. Vooral in de eerste weken van lockdown, met zo veel angst en onzekerheid, had ik niet geweten wat ik had gemoeten zonder de online contacten met mensen toen 'gewoon' elkaar ontmoeten niet kon (en ik alleen thuis zat met alleen maar ellende op tv en in de kranten). Op social media gebeurt inderdaad een hoop wat niet ok is, maar ik richt me liever op het goede ervan. Ik heb er al veel interessante mensen ontmoet, ook tijdens de coronatijd mooie en hartverwarmende dingen voorbij zien komen en via social zijn ook nieuwe vriendschappen ontstaan!
Sander van den Dungen
21
September
2020
Zeker serieuze shit! En een heel impopulaire boodschap aan iedereen die tot verslaafde is gemanipuleerd en niet meer kan loskomen van zijn device. Met een blijvende focus op shareholder value zal het bijzonder lastig worden om afscheid te kunnen nemen van de "social media" die vastzitten in dit verdienmodel.
Absoluut de moeite waard om te kijken op N@tflix: The social dilemma.
Huub
18
September
2020
Wat een ontberingen, Rens! Moet wel erg eenzaam zijn. Gelukkig draagt het in jouw geval bij aan een goed inkomen, en dat kan van die laffe vegetariërs en sportschoolfanaten niet zo maar gezegd worden. Maar dat zal niet meer dan een schrale troost zijn...